• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Žiranti otplatili 4,2 miliona KM

U Federaciji BiH (FBiH) prošle godine su 12.734 žiranta mikrokreditnim organizacijama (MKO) otplatila 4,2 miliona KM.

 FBiH: Žiranti otplatili 4,2 miliona KM Izvor: MONDO

To je više za 83 odsto u odnosu na 2009. godinu, kada je 7.235 žiranata otplatilo 2,3 miliona KM na ime tuđih kredita, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

Prošle godine žiranti su otplaćivali 9.036 kredita, čija je ukupna odobrena suma 52,6 miliona KM, a godinu dana ranije, ta suma za 4.957 kredita je iznosila 29,2 miliona KM.

Predsjednik sarajevskog ogranka Udruženja za zaštitu žiranata BiH Dženana Hadžimahmutović rekla je da nisu iznenađeni ovim podatkom, koji samo potvrđuje njihova saznanja sa terena, dodavši da će Udruženje podnijeti tužbe protiv entitetskih agencija za bankarsvo, jer nisu reagovale na slučajeve prevare.

Za kratkoročne kredite u MKO prosječna nominalna kamatna stopa u posljednjem kvartalu prošle godine kretala se u rasponu od 33,57 odsto za nenamjenske kredite do 18,57 odsto za ostale, a efektivna kamatna stopa u rasponu od 42,21 odsto za nenamjenske do 26,53 odsto za ostale kredite.

Prosječna nominalna kamatna stopa na dugoročne kredite bila je od 21,01 odsto za stambene potrebe do 226,94 odsto za trgovinu, dok je efektivna od 24,74 odsto za stambene, do 31,85 odsto za trgovinu, prenosi "Dnevni avaz".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE