• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi rekord zlata - unca skuplja od 1.500 dolara

Strepnje oko rejtinga privrede SAD pogurale su cijenu zlata na berzi metala u Njujorku na novi rekord, premašujući 1.500 dolara za 31,1 gram.

 Novi rekord zlata - unca skuplja od 1.500 dolara Izvor: MONDO

Ove sedmice su prijetnja mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a sa trenutnog najvišeg nivoa AAA i obnovljena zabrinutost u vezi sa prezaduženošću pojedinih članica evrozone podstakli strahovanja za prognozu vrijednosti dolara i evra, prenio je Rojters.

Budući da dolar posebno utiče na cijenu zlata, očekuje se da taj dragocjeni metal ne bi trebalo da značajnije pojeftini zbog nesigurnosti oko toga kako će SAD prilagoditi svoju monetarnu politiku kada krajem juna istekne primjena druge runde kvantitativnog labavljenja te politike, smatraju analitičari.

Agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" (SiP) je u ponedjeljak, 18. aprila, saopštila da bi u naredne dvije godine mogla da snizi dugoročni rejting SAD-a, ukoliko zvanični Vašington ne smanji svoj veliki budžetski deficit.

Ukoliko SiP to učini, dolar će biti izložen velikom pritisku, što će uticati na valutna tržišta i ekonomsku stabilnost čitavog svijeta, a to je savršen recept za poskupljenje zlata, navode konsultantske firme.

(Tanjug/www.mondo.rs)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE