• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zapošljavanje novih radnika 5.000.000 KM

Vlada RS raspisala javni poziv za izbor korisnika podsticaja za zapošljavanje nezaposlenih lica. Predviđeno ukupno 5.000.000 KM.

 Za zapošljavanje novih radnika 5.000.000 KM Izvor: MONDO

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je danas javni poziv za izbor korisnika podsticaja za zapošljavanje nezaposlenih lica u RS kojima će biti dodijeljena bespovratna sredstava.

Za dodjelu podsticaja po javnom pozivu predviđeno je ukupno 5.000.000 KM iz Budžeta RS, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da će sredstva podsticaja iznositi 2.500 KM po jednom novozaposlenom radniku, a isplaćivaće se sljedećom dinamikom: 50 odsto novca odmah po potpisivanju ugovora o korištenju podsticaja, a 50 odsto šest mjeseci od dana potpisivanja ovog ugovora.

On je napomenuo da je Ministarstvo zaduženo za realizaciju, praćenje i analizu provođenja Uredbe o podsticajima za zapošljavanje nezaposlenih lica u RS, kao i provođenje procedure dodjele sredstava, o čemu će izvještavati Vladu RS.

"Poreska uprava RS će po isteku svakog kvartala vršiti kontrolu broja zaposlenih i kontrolu plaćanja poreza i doprinosa kod korisnika podsticaja i o tome izvještavati Ministarstvo finansija i ministarstvo industrije, energetike i rudarstva", objasnio je Kovačević.

On je istakao da će preduzeća koja se ne budu pridržavala ugovornih odredaba, biti dužna da vrate ukupan iznos dobijenih sredstava podsticaja, uvećan za zakonsku zateznu kamatu.

Prema njegovim riječima, komisija Ministarstva industrije, eneregetike i rudarstva provešće postupak dodjele podsticaja i predložiti listu poslodavaca sa kojima će, nakon što Vlada donese Odluku o odobravanju, biti potpisani ugovori za dodjelu podsticaja.

"Korisnik sredstava može biti malo i srednje preduzeće koje ima sjedište na području Srpske, da mu je djelatnost u oblastima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, prerađivačka industrija ili građevinarstvo prema Zakonu o klasifikaciji djelatnosti", objasnio je Kovačević.

On je rekao da korisnik sredstava takođe mora uredno da izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa najmanje u posljednjih šest mjeseci prije dana raspisivanja javnog poziva i da nema dospjelih i neizmirenih obaveza u trenutku podnošenja zahtjeva za dodjelu podsticaja.

Prema njegovim riječima, korisnik podsticaja ne može biti pravno lice koje je koristilo podsticaje u prethodnom periodu a nakon isteka predviđenog roka za zadržavanje broja radnika smanjilo broj zaposlenih, kao ni pravno lice koje je smanjilo broj zaposlenih radnika u posljednjih godinu dana prije raspisivanja javnog poziva.

Kovačević je istakao da su kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom rangiranja redovnost u izmirivanju obaveza po osnovu poreza i doprinosa u prethodnih godinu dana do dana raspisivanja javnog poziva poslovni rezultat poslodavca u posljednja tri godišnja obračunska perioda, razvijenost opštine u kojoj se vrši dodatno zapošljavanje, broj zaposlenih radnika u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i planirani broj i stručna sprema novozaposlenih radnika.

Pravno lice koje se prijavljuje na javni poziv obavezno je da dostavi, osim traženih dokumenata, popunjen obrazac za prijavu na javni poziv koji je uz javni poziv dostupan na veb stranici na portalu Vlade RS.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE