• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujičić: U Srpskoj se godišnje otvori do 5.000 radnih mjesta

Autor Dragana Božić

U Republici Srpskoj godišnje se otvori između 3.000 i 5.000 novih radnih mjesta, a ukupna fluktuacija radne snage na godišnjem nivou je oko 40.000 radnika, izjavio je danas direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

 Vujičić o radnim mjestima u RS Izvor: Mondo/Goran Sivački

Vujičić je, nakon sastanka sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoranom Martinovićem, naveo da je u Republici Srpskoj zaposleno 282.000 lica.

Govoreći o uticaju pandemije virusa korona na tržište rada u Srpskoj, Vujičić je naveo da je ona bila identična kao i u Srbiji.

"U jednom trenutku smo imali šok na tržištu rada, jer nam se dešavalo da dnevno imamo 4.000 novoprijavljenih radnika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje", podsjetio je Vujičić i dodao da je to bila posljedica obustavljanja određenih privrednih aktivnosti.

On je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i Zavod su reagovali nizom aktivnosti, kao što su usvajanje više zakonskih rješenja koja su se direktno odnosila na pomoć privredi u Srpskoj, počev od isplate plata radnicima kao i uplaćivanje doprinosa, a imali su i mjere gdje se direktno uticalo na smanjenje nezaposlenosti.

Prema njegovim riječima, mjere su dale rezultat, tako da se značajno smanjila nezaposlenost u Republici Srpskoj i istovremeno, povećala zaposlenost.

Martinović je rekao da je pandemija i u Srbiji uticala na privredu, tako da su određene djelatnosti ili bile ograničene u svom poslovanju ili su bile potpuno paralisane, kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, pojedini dijelovi trgovine.

On je istakao da je i tamo Vlada brzo reagovala paketima pomoći pomoći za privredu, a kasnije i za građane, te dodao da su za vrijeme pandemije imali stabilne stope nezaposlenosti i zaposlenosti.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije je za oko 15,8 odsto lica manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je stopa nezaposlenosti za četvrti kvartal lani jednocifrena, 9,8 odsto, a stopa zaposlenosti 50 odsto, što je najveća stopa zaposlenosti u posljednjoj deceniji.

Kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima koji se sprovode u Srbiji, Martinović je rekao da imaju povećan broj zahtjeva za izdavanje dozvola za rad stranim radnicima, navodeći da prostora za zapošljavanje Srbija ima više nego ikada i da je velika potražnja za radnicima svih profila. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zzzz

Statistika ,,skup lažnih podataka"

Hu

Kakva zaposlenost ? Možda mislite na one koje ste skinuli sa zavoda za zapošljavanje a ti isti koriste zauzvrat samo pravo na zdravstvenu zaštitu.Pričajte istinu,takvih koji mogu potvrditi knjižicu,dok nedobiju elektronsku,ima više nego na zavodu za zapošljavanje.Takvi imaju nekoga ko ostvaruje ili penziju ili im neko još radi od bližih srodnika.

MONDO REPORTAŽE