• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje udruženja potrošača: Penzionerima podvaljuju masažere za lice

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Udruženje za zaštitu potrošača "Don" Prijedor uručilo je danas povrat novca penzionerki iz Prijedora i penzioneru iz Kozarske Dubice kojima je prethodno firma iz Bijeljine prodala masažere po 2.720 KM. Upozoravaju da su prevare učestale.

 masažeri za lice prodaja penzionerima Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Direktor ovg udruženja Murisa Marić rekla je novinarima u Prijedoru da ovo udruženje u svojoj bazi podataka zasad ima sedam takvih firmi koje prodaju razne vrste masažera licima starije životne dobi po enormno visokim cijenama i u krajnje nepovoljnim uslovima.

"Prodaju se masažne podloge, deke, fotelje, kade i razni drugi masažeri čije se cijene kreću od 900 do 4.500 KM. Neke firme nude mogućnost plaćanja na rate, a konkretno ova insistira na plaćanju u gotovini. Penzioner iz Kozarske Dubice bio je na prezentaciji sa 40-ak drugih starijih lica, a penzionerka iz Prijedora sa 30-ak, iako postoji i način prodaje od kuće do kuće, a ne samo na organizovanim prezentacijama", navela je Marićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je pojasnila da prodavci penzionere voze sa mjesta prezentacije kući po novac, a, ako je u pitanju prodaja na rate, onda im daju da popune i potpišu administrativne zabrane za penzije, kao i da je uvijek u pitanju starija populacija i da se prilikom prodaje obmanjuju da će taj neki proizvod pozitivno uticati na njihovo zdravlje ili čak pomoći liječenju bolesti.

"Mi ćemo se stoga zalagati za zakonske izmjene kojima bi se ovakav način prodaje – putem organizovanih prezentacija ili putem sistema `od vrata do vrata` ograniči prema dobi kupca, a zbog upitnosti realnog rasuđivanja, kao i da administrativnu zabranu može podnijeti samo penzioner, a ne neka firma koja tu zabranu sa sobom ponese, pa je ni članovi porodice penzionera ne vide", istakla je Marićeva.

Prema njenim riječima, još jedna obmana kojom se ovakve firme koriste jeste da penzionerima kažu da najmanje 30 dana koriste proizvod kako bi osjetili efekat, a ustvari time svjesno i namjerno izbjegavaju zakonski rok od 15 dana kada kupac može tražiti povrat novac bez obrazlaganja.

"Nekad se, i kada naiđu na nekoga ko traži u roku povrat novca, dešava da insistiraju na otvaranju računa radi povrata novca, a to penzionere koji nemaju račune u bankama izlaže dodatnim troškovima, što takođe nije dopustivo. Tako smo i ovoj firmi rekli da novac vrate u kešu jer su ga u kešu i odnijeli", rekla je Marićeva.

Ona je naglasila da se u slučajevima i nakon što se obmanuti i nezadovoljni potrošač pisanim putem obrati firmi i traži povrat novca dešavalo da ga i nakon toga zovu telefonom i ubjeđuju da ipak zadrži proizvod i odustane od povrata novca, što je takođe nedopustivo.

"Ovo je u ekspanziji u protekle dvije-tri godine i koristi se povećana briga za zdravlje usljed posljedica panedmije virusa korona. Pojava je sve češća i masovnija da se mora razmišljati o boljoj regulaciji", naglasila je Marićeva.

Ona je ukazala i na moguću odgovoronost institucija i udruženja koje imaju baze podataka lica treće dobi u smislu kršenja zaštite ličnih podataka, pošto je evidentno da ove firme ne komuniciraju sa opštom populacicjom.

"Istina je da se na svim društvenim mrežama nešto kupuje i prodaje i da ljudi vrlo lako ostavljaju podatke do kojih onda nije teško doći, ali penzioneri nisu kategorija stanovništva koja je toliko na internetu", zaključila je Marićeva.

Ona je dodala da je novac iz bijeljinske firme uzela juče jer je tamo boravila drugim obavezama, da je obavijestila oštećene potrošače da dođu danas u "Don" po svoj novac i da su oboje bili izrazili nevjericu da će do svog novca uopšte doći. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE