• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatskoj odobren kredit od 150 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke danas je Hrvatskoj odobrio kredit za razvojnu politiku privrednog oporavka od 150 miliona evra.

 Hrvatskoj odobren kredit od 150 miliona evra Izvor: MONDO

''Ovo je prvi od predviđena dva zajma čiji je cilj podržati napore koje Hrvatska ulaže u ubrzavanje održivog privrednog oporavka", saopšteno je danas iz Svjetske banke.

Zajmom se podržavaju reforme koje se odnose na napore u fiskalnoj konsolidaciji kroz smanjenje troškova javne uprave, zdravstva, penzija i socijalnog staranja, kao i razvoj privatnog sektora kroz unapređenje poslovnog okruženja, te smanjenje uključenosti države u poslovni sektor.

Ovaj kredit odobren je po šestomjesečnom Euriboru za evro, uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5 odsto uz jednokratnu otplatu glavnice nakon 15 godina.

Hrvatska već sljedeće godine mora vratiti dug od gotovo 14 milijardi kuna (gotovo 1,9 milijardi evra), dok će u 2013. godini morati vratiti četiri milijarde kuna (540 miliona evra), 2014. godine oko devet milijardi kuna (1,2 milijarde evra), a u 2015. godini mora se vratiti dug od 14 milijardi kuna.

Vlada koja pobijedi u na sljedećim izborima moraće tako u četiri godine svog mandata vratiti dug od najmanje 40 milijardi kuna (oko 5,4 milijarde evra).

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE