• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga o BiH: B3 sa stabilnim izgledima

Autor Nikolina Damjanić

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Modis investitors servis" potvrdio je kreditni rejting BiH, "B3 sa stabilnim izgledima", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

 Stabilan kreditni rejting BiH Izvor: Samir Cacan, MONDO

Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije "Modis", pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,1 odsto u ovoj godini koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske nivoe.

Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i finansijske odnose BiH sa Rusijom i Ukrajinom.

Iako se gas uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora.

"Modis" očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5 odsto u ovoj i narednoj godini.

Nakon zabilježenog deficita od 4,7 odsto BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak, navodi se u izvještaju agencije.

Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na nivou BiH, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni.

"Modis" smatra da je Centralna banka efikasna u sprovođenju aranžmana valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka EU, a tome bi doprinijela bliska saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE