• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi grade puteve RS?

Premijer RS Aleksandar Džombić u Pekingu dobio sigurne garancije. Već iduće nedjelje eksperti kineske korporacije „Ceste i mostovi“ u Banjaluci

 Kinezi grade puteve RS? Izvor: MONDO

Ako sve bude teklo po planu i dogovoru koji je ovih dana postignut u Pekingu, kineska državna korporacija „Ceste i mostovi“ uložiće značajna finansijska sredstva u gradnju mreže auto-puteva u Republici Srpskoj.

Premijer RS Aleksandar Džombić, sa ministrima Željkom Kovačevićem i Nedeljkom Čubrilovićem, razgovarao je u srijedu sa predstavnicima ove državne kineske korporacije iz Pekinga, a sastanak je zaključen dogovorom da eksperti ove korporacije već sljedeće nedjelje posjete Srpsku i Banjaluku, kako bi sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS započeli tehničke pregovore i konkretizaciju saradnje na izgradnji mreže autoputeva.

Da su se vlasti u Pekingu izuzetno „zagrijale“ za posjetu premijera RS, pokazuje i zvanični sastanak sa predstavnicima Ministarstva za ekonomske odnose i trgovinu (MOFKOM). Ovaj sastanak je protekao u razgovorima o trgovinskom bilansu između NR Kine i Srpske, uz ocjenu da su dve delegacije saglasne u činjenici da postoji puna spremnost za jačanje ekonomskih odnosa, prenose "Novosti".

U ponedjeljak, prvog dana posjete Kini, premijer Džombić usaglasio je zaključke o pravcima strateške saradnje u oblasti energetike sa državnom korporacijom CMEC iz Pekinga. Riječ je o jednoj od vodećih kineskih državnih korporacija, koja se bavi projektovanjem, izvozom opreme i međunarodnom trgovinom. Obim poslovanja ove korporacije u 2010. godini iznosio je 3,3 milijarde USD.

Dogovoren je i dolazak predstavnika Kineske Razvojne banke u Banjaluku 25. maja, kad će sa predstavnicima Investiciono razvojne banke RS potpisati memorandum o saradnji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE