• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodna agencija za energiju: Svijet ponovo ulazi u eru uglja, globalna potražnja osam milijardi tona

Autor Dušan Volaš

Globalna potražnja za ugljem mogla bi da dostigne 8 milijardi tona u 2022. godini, što odgovara istorijskom maksimumu u 2013. godini, te da i dalje raste u 2023. godini, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izvještaju o tržištu uglja.

 Globalna potražnja uglja osam milijardi tona Izvor: Envato

"Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja porasti za 0,7% u 2022. godini na 8 milijardi tona, pod pretpostavkom da se kineska ekonomija oporavi kako se očekuje u drugoj polovini godine… Ovaj globalni ukupni iznos bi odgovarao godišnjem rekordu postavljenom 2013. godine, a potražnja za ugljem će se vjerovatno povećati sljedeće godine na novi rekord svih vremena", navodi se u izvještaju.

Prema navodima agencije, potražnja je podstaknuta rastućim cijenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje da sve više prelaze sa gasa na ugalj i ponovo otvore ranije zatvorene termoelektrane na ugalj.

Možda će vas zanimati

U izvještaju se navodi da će Kina, koja je "odgovorna za više od polovine svjetske potrošnje uglja", biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini 2022. godine, uprkos tome što će potražnja opasti za 3% u prvoj polovini 2022. godine.

Očekuje se da će potražnja za ugljem u Indiji takođe porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i šire upotrebe električne energije. Predviđa se i da će EU doprinijeti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije kako bi zamijenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza ruskog gasa.

IEA dodaje da će tržišta uglja ostati nestabilna 2023. godine, posebno nakon što EU stupi na snagu embarga na ugalj, a cijene bi mogle nastaviti da rastu i u narednoj godini.

"Kako su rastuće cijene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, međunarodne cijene uglja su zauzvrat porasle, dostižući tri vrhunca svih vremena između oktobra 2021. i maja 2022. Sankcije i zabrane ruskog uglja su poremetile tržišta, a problemi u drugim glavnim izvoznicima su doprinijeli nestašici ponude. S obzirom da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenjima u zamjeni ruske proizvodnje, cijene na fjučers tržištima uglja ukazuju na to da se očekuje da će se zategnuti tržišni uslovi nastaviti i u narednoj godini i dalje", navodi IEA u izvještaju koji prenosi agencija Tanjug.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE