• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreski klin u RS: Na platu od 1.000 KM, oko 350 KM damo državi

Autor Nikolina Damjanić

Opterećenje na bruto platu u Republici Srpskoj u junu ove godine, takozvani “poreski klin” iznosio je 35,65 odsto, što znači da se na platu od 1.000 KM oko 350 KM daje državi kroz razna poreska davanja i doprinose.

 Opterećenja na platu u RS Izvor: Africa Studio/Shutterstock

Poreski klin zapravo predstavlja razliku između bruto i neto iznosa, odnosno razliku između ukupnog troška plate koju plaća poslodavac i iznosa koji zaposleni dobije u novcu.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić uputila je Vladi RS poslaničko pitanje u kojem je tražila proračun ministarstva koliko iznosi poreski klin (opterećenje na bruto platu) u procentima na prosječnu platu u Republici Srpskoj za jun.

“Prema proračunima Ministarstva privrede i preduzetništva poreski klin u Republici Srpskoj za jun 2022. godine iznosi 35,65 odsto”, precizirali su iz ovog ministarstva.

U Vladi RS tvrde da su u aktuelnom mandatu “punim kapacitetom radili na poreskom rasterećenju”, a iz zvaničnih pokazatelja vidljivo je da je u proteklih šest godina “poreski klin” smanjen za dva procenta, s obzirom na to da je 2018. godine iznosio oko 38,5 odsto.

Iz Ministarstva finansija RS su u nedavnom saopštenju, a odgovarajući na optužbe da se radilo samo na “kozmetičkim promjenama”, istakli da je u okviru poreske reforme od 2018. godine do danas došlo do višestrukog rasterećenja rada, povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 KM na 1.000 KM, smanjenja zbirne stope doprinosa sa 33 odsto na 31 odsto, smanjenja stope poreza na dohodak od ličnih primanja sa 10 odsto na osam odsto, kao i povećanja ličnog odbitka za izdržavane članove porodice u 100 odstotnom iznosu.

Ministarstvo navodi da ukupni efekti poreskog rasterećenja rada iznose oko 415 miliona KM.

“To praktično znači da se Vlada Republike Srpske godišnje odriče tog iznosa u korist radnika”, tvrde u Minisarstvu finansija RS.

Tvrde i da, poređenja radi, poreski klin u Srbiji iznosi oko 38,1 odsto, Hrvatskoj 39,2 odsto, a u FBiH 42,6 odsto posmatrano za prosječnu platu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE