• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatraženo polugodišnje ukidanje PDV-a na prirodni gas u FBiH

Autor Dušan Volaš

Vlada Federacije BiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na krajnje potrošače.

 Vlada Federacije BiH uputila inicijativu za ukidanje PDV-a na prirodni gas na šest mjeseci Izvor: Envato

Federalna vlada pokrenuće inicijativu prema Savjetu ministara Bosne i Hercegovine za preduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci.

Vlada je zadužila premijera FBiH Fadila Novalića da ovu inicijativu uputi Savjetu ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog gasa u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno uticalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni gas.

"Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog gasa uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim berzama za koje se veže i cijena prirodnog gasa, kao i negativnim kursnim razlikama", navode iz Vlade FBiH.

Ističu da je projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog gasa teško planirati, jer su cijene naftnih derivata uslovljene globalnim stanjem i političkim uticajima u Evropi i svijetu.

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog gasa na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog gasa, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije.

Utvrđen Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i federalnom Parlamentu uputila Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u ovom entitetu.

U saopštenju iz Vlade FBiH se precizira da je riječ o zakonu koji uređuje sprečavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u vršenju javnih funkcija u FBiH, kantonima i jedinicama lokalne samouprave, obavezu podnošenja i sadržaja izvještaja o finansijskom stanju, imovini i interesima nosioca javne funkcije, osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i postupak koji ona provodi, nadzor nad provođenjem zakona.

Federalna Vlada je utvrdila je i entitetskom Parlamentu proslijedila Prijedlog zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH koji ima za cilj osiguranje efikasnog sistema zaštite prijavilaca od bilo kojeg oblika ugrožavanja ili povrede njihovih prava koja bi mogła biti u vezi sa prijavom.

Prema obrazloženju, razlozi za donošenje zakona se ogledaju u činjenici da u FBiH trenutno ne postoje efikasni pravni, a niti institucijski mehanizmi koji bi osigurali efikasnu zaštitu lica koje prijavi korupciju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE