• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RŽR Ljubija: Da li prodaja firme koja ima nekretnine širom regiona zavisi od rezultata izbora?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada RS zaustavila je već najavljenu prodaju akcija Rudnika željezne rude Ljubija kod Prijedora. Obrazloženje je za sada ponudio gradonačelnik Prijedora, a ne i Vlada i zainteresovani kupac. U opoziciji kažu: sve je to zbog izbora.

 Rudnik Izvor: Shutterstock

Vlada Republike Srpske zadužila je Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS da uputi zahtjev Upravnom odboru Rudnika željezne rude RŽR Ljubija da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara radi poništenja dvije odluke o dokapitalizaciji ovog državnog preduzeća, objavljeno je juče.

Odluka je u javnost stigla "preko Prijedora", čiji je gradonačelnik ponudio objašnjenje za ovakav potez.

"Razlog je to što se u kratkom vremenskom periodu ne mogu izuzeti parcele i imovina za interes lokalne zajednice iz vlasništva preduzeća", rekao je Slobodan Javor.

Javor je gostujući u Jutarnjem programu "RTRS" ponovio da je sve obustavljeno isključivo zbog toga što u kratkom periodu ne mogu biti izuzete sve lokacije (zemljište) koje se trenutno nalaze u vlasništvu društva, a od interesa su za Grad Prijedor. 

U američko-kanadskom konzorcijumu "SE-GEDC Corp." koji je za 50 miliona maraka trebalo da postane većinski vlasnik prijedorskog rudnikadluka iznenadili su se odlukom Vlade Republike Srpske da obustavi dokapitalizaciju RŽR.

Evgenij Zotov, jedan od akcionara, za portal "Kapital" da ih Vlada Srpske nije obavijestila o razlozima zbog kojih se cijeli proces stopira, ali dodaje da su i bez obavještenja shvatili da je "odluka politički motivisana".

Opozicione stranke zakazale su za danas protest u Prijedoru. Povod za protest trebalo je da bude protivljenje prodaji rudnika, ali kako sada stvari stoje, pretvoriće se u slavodobitni događaj.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je pritisak javnosti i opozicije urodio plodom, da se režim prepao naroda, opozicije i protesta i da se "povlače kao kukavice".

Ivić: RŽR ima nekretnine na Jadranu i u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije

Slično viđenje ima i Duško Ivić (DNS) narodni poslanik iz Prijedora, koji se nekoliko puta oglašavao, tvrdeći da RŽR Ljubija ima imovinu (nekretnine i rudu) ogromne vrijednosti, te da je to glavni razlog prodaje. Takođe, misli da će Vlada završiti prodaju, ako na izborima ne bude promijenjena vlast.

"Prodaju su obustavili zbog izbora jer u Prijedoru vlada negativno mišljenje o prodaju akcija", kaže Ivić.

Navodi da je objašnjenje koje je ponudio Javor samo izgovor jer su iz Prijedora još 2015. godine, kada je tamo na vlasti bio DNS, Vladi dokumentovano dostavljene katastarske čestice i lokacije placeva za koji je traženo da se isknjiže iz vlasništva RŽR Ljubije i upišu na Grad Prijedor, a to nije urađeno do dan danas. Takođe tvrdi da rudnik ima imovinu vrijednu stotine miliona KM u Biogradu na Moru, Rogaškoj Slatini...

"Rudnik ima imovinu u sve i jednom glavnom gradu bivše Jugoslavije. Oni su mislili su da za 50 miliona KM prodaju imovinu koja vrijedi 300 miliona KM. Dalje, rudnik ima zalihe rude vrijedne 87 milijardi, a pretpostavlja se i daleko više", kaže Ivić.

Skupština akcionara Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija u Prijedoru odobrila je u julu dokapitalizaciju tog društva američko-kanadskom konzorcijumu "SE-GEDC Corp." u iznosu od 50,7 miliona KM.  Proces dokapitalizacije RŽR-a pokrenut je na inicijativu američko-kanadske kompanije.

Kupac je tvrdio da planira oživjeti rudarstvo u Ljubiji, a u Vladi su tvrdili da se postupkom dokapitalizacije ne vrši prodaja rudnika.

U proteklih pet godina Vlada Republike Srpske u nekoliko navrata pokušavala je prodati RŽR Ljubija, ali na to, u Narodnoj skupštini, nije pristajao DNS pod vođstvom nekadašnjeg lidera i gradonačelnika Prijedora Marka Pavića.

Vlada Republike Srpske je 2017. godine skinula RŽR sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku putem berze, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE