• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate najslabije plaćenih radnika manje za 19 odsto

Autor Dragana Božić

Plate najslabije plaćenih radnika u Evropi smanjenje su ove godine za 19 odsto, saopštila je Evropska konfederacija sindikata.

 Niske plate radnika u Evropi Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Iz konfederacije sindikata podsjećaju i da je, prema podacima Evropskog zavoda za statistiku /Eurostat/, prosječna cijena hljeba u Evropi u avgustu porasla za 18 odsto na godišnjem nivou, dok je inflacija u regionu bila oko 10 odsto. Prema statističkom zavodu, poskupjeli su i meso, biljna ulja i masti.

"Evropi treba povećanje plata - hoćemo i hljeb i ruže!", navodi se u saopštenju.

Veliki rast cijena energije i hrane širom EU izazvan je poremećajima u lancima snabdijevanja usljed ruske specijalne operacije u Ukrajini i naknadnih sveobuhvatnih zapadnih sankcija.

Rusija i Ukrajina čine skoro trećinu svjetske proizvodnje pšenice i ječma i polovinu proizvodnje suncokretovog ulja. Rusija, Ukrajina i Turska potpisale su 22. jula inicijativu, uz posredovanje UN, za obezbjeđivanje humanitarnog pomorskog koridora za brodove za izvoz hrane i đubriva iz crnomorskih luka.

Politički slogan "hoćemo i hljeb i ruže" potiče iz vremena štrajka tekstilnih radnica u SAD i kasnije sufražetkinja početkom 20. vijeka, a odnosi se na hljeb - kao osnovni element egzistencije i ruže kao simbol kvalitetnijeg i dostojanstvenijeg života. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE