• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća ekonomska katastrofa 2013.

Ekonomista Nuriel Rubini smatra da bi se 2013. godine mogla dogoditi "savršena oluja" koja bi srušila svjetske ekonomske i monetarne sisteme.

 Moguća ekonomska katastrofa 2013. Izvor: MONDO

On je pronašao slabe tačke najjačih svjetskih privreda, od Kine i Japana do SAD i Evrope, i predvidio da bi se zbog daljnjih lomova sve jednostavno moglo urušiti.

"Američka stopa nezaposlenosti u maju porasla je na 9,1 odsto i to je znak da globalna privreda gubi dah. U isto vrijeme, američka Vlada stvara više od bilion dolara budžetskog deficita samo ove godine", pojašnjava Rubini.

Osvrćući se na Evropu, on je rekao da je restrukturisanje duga Grčke, Irske i Portugala opteretilo ekonomiju, dok je rat u Libiji protiv Muamera Gadafija postao sve skuplji, piše portal "Indeks.hr".

Japanska privreda, treća u svijetu, u posljednjem kvartalu ponovo je ušla u recesiju nakon zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Fukušimi, dok se Kina suočava sa slabijim privrednim rastom, većom inflacijom i "pumpanjem" vrijednosti nekretnina.

Rubini procjenjuje da će u Kini doći do masovne nenaplativosti kredita i da će se bankarski sistem zbog preopterećenosti jednostavno urušiti.

"Sve ovo, plus neki lokalni rat, može izbrisati svjetske ekonomske i monetarne sisteme", zaključuje Roubini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE