• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Jezeru pronađeno zlato, "Lykos" traži podršku Vlade RS za nastavak istraživanja jer im dozvola ističe ove godine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero gdje kompanija "Lyokos Balkan Metals" vrši geološka istraživanja potvrđeni su visoki sadržaji zlata, saopšteno je danas iz ove kompanije.

 U Jezeru pronađeno zlato Lykos Balkans Metal Izvor: Lykos Balkan Metals

Generalni direktor kompanije "Lykos Balkan Metals" Miloš Bošnjaković kaže da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero pokazali "visoke sadržaje zlata".

"Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata", izjavio je Bošnjaković.

Povezano

"Lykos Balkan Metals" od prošle godine na području Jezera vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme "SNK Metali" a kažu da su za projekte u Republici Srpskoj prvobitno obezbijedili 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

U kompaniji navode da je ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo "veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja",  a "Lykos-u" tvrde da je geološki potencijal ovog područja ujedno i investicioni potencijal "značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području".

Iako je u pitanju rana faza istraživanja ova kompanija koja posluje i na australijskoj berzi tvrdi da se rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana.

"U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka. Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu. Stoga menadžment 'Lykos Balkan Metals' poziva Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti", stoji u saopštenju kompanije.

Dozvola za istraživanje im ističe ove godine

Prema rješenju Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, "SNK Metali" imaju dozvolu za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom prostoru "Sinjakovo" na području opština Mrknonjić Grad, Šipovo i Jezero koja važi do 30. juna ove godine.

Odbornici opštine Jezero u oktobru prošle godine jednoglasno su usvojili Zaključak kojim traže od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritoriji opštine koje sprovode "SNK Metali", nakon protesta mještana.

Po novom Zakonu o geološkim istraživanjima Republike Srpske, koji je usvojen prošle godine za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja potrebna je saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor, a ta saglasnost nije bila potrebna ranije kada je "Lykos" počeo da istražuje na području Jezera.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ko se krije iza ovih mutnih rabota

MONDO REPORTAŽE