• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žiranti otplatili čak milion KM

Žiranti u RS samo za prva tri mjeseca ove godine otplatili su više od milion maraka kredita fizičkih lica

 Žiranti otplatili čak milion KM Izvor: MONDO

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema Srpske u prvom kvartalu ove godine se ističe da je u posljednje dvije godine posebno naglašen problem otplate kredita od strane žiranata umjesto glavnog dužnika.

"Prema izvještajima banaka za prva tri mjeseca ove godine 1.256 jemaca ili sudužnika otplatilo je 1.003.000 maraka po 1.035 kredita fizičkih lica ili 0,32 odsto od ukupno 322.640 kredita fizičkih lica. U toku prošle godine 1.842 jemca ukupno je otplatilo 3.052.000 KM po 1.507 kredita fizičkih lica ili 0,46 od ukupno 380.211 kredita fizičkih lica", ističe se u izvještaju.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković kaže za "Glas Srpske" da su ovo podaci koje su banke dostavile Agenciji, te da u njima ima malo podataka o žirantima koji plaćaju tuđe kredite preko mikrokreditnih organizacija.

"Mikrokreditne organizacije vrlo slabo ili nikako dostavljaju bankama podatke, a obavezne su da to rade. Naši podaci govore da je u cijeloj BiH prošle godine oko 20.000 ljudi platilo tuđi kredit", istakao je Cvjetković i naglasio da će Udruženje insistirati na tome da se zakonom predvidi i da banke prvo iskoriste sve mehanizme naplate od dužnika, pa da onda naplaćuju od žiranata.

U izvještaju Agencije se dodaje se da su nekvalitetni krediti u bankama u RS u prvom kvartalu ove godine iznosili 686,4 miliona KM, te da imaju stopu rasta od 1,3 odsto u odnosu na kraj 2010. godine.

U izvještaju se navodi da je stopa rasta ukupnih kredita u prva tri mjeseca tri odsto, te da je izvjesno poboljšanje kvaliteta aktive koje se vidi u smanjenju učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima sa 17,14 odsto na 16,92 odsto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE