• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željeznice na ivici opstanka, otkazi za 600 radnika?

Najmanje 600 radnika "Željeznica RS" moglo bi do kraja godine da ostane bez posla u sistematizaciji preduzeća.

 Željeznice na ivici opstanka, otkazi za 600 radnika? Izvor: MONDO

Prema planu sistematizacije, koji bi danas premijeru RS Aleksandru Džombiću trebalo da predstavi uprava "Željeznica RS", najviše otkaza očekuje se u sektoru računovodstva gdje će biti otpušteno 200 radnika, a na poslu će ostati njih dvadesetak, prenosi Glas.

Zbog nerentabilnog poslovanja i brojnih afera koje godinama unazad uništavaju "Željeznice RS" ovo preduzeće je došlo na slijepi kolosijek. Posljednjih nekoliko godina preživljavalo je isključivo zahvaljujući milionskim dotacijama iz budžeta Srpske, najčešće izborenim pritiskom na Vladu kroz štrajkove.

Vlada RS je u februaru poslije štrajka "Željeznicama" uplatila 2,4 miliona maraka pomoći pored redovne isplate granta iz budžeta koji iznosi 25 miliona. U junu su zaposleni u "Željeznicama" ponovo štrajkovali poslije čega im je Vlada uplatila još pet miliona maraka. Osim toga preduzeće je dobilo i garancije za kreditno zaduženje u iznosu od oko 16 miliona maraka.

Takvo stanje je, međutim, dugoročno neizdrživo i zbog toga su za "Željeznice RS" ostala samo dva puta - stečaj ili reorganizacija i smanjenje broja zaposlenih i troškova. U "Željeznicama RS" trenutno radi oko 3.640 radnika među kojima su desetine direktora. "Željeznice RS" u odnosu na slična preduzeća u zemljama EU po kilometru pruge imaju pet puta više zaposlenih.

Pritjerana uz zid uprava "Željeznica RS" odlučila se na drastično smanjenje troškova ali i broja zaposlenih. Sagovornik "Glasa Srpske" iz tog preduzeća rekao je da "Željeznice" posluju na troškovima koji nisu realni i da je to glavni problem u radu.

"Dolaskom novog generalnog direktora planirano je da se napravi potpuna reorganizacija koja bi odgovarala stvarnim potrebama i kojom bi se zaboravile rodbinske veze i radna mjesta koja su otvarana zahvaljujući samo privatnim vezama ", istakao je sagovornik i dodao da će danas plan sistematizacije biti predstavljen premijeru RS.

On je kazao da bi do kraja godine broj radnika u "Željeznicama" trebalo da bude sveden na oko 3.000, a da bi početkom iduće godine tehnološkim viškom moglo da bude proglašeno još 300 do 500 ljudi.
Osim smanjenja broja zaposlenih, reorganizacijom je predviđeno i ukidanje brojnih naknada za zaposlene.

Reorganizaciju poslovanja "Željeznica RS" podržao je i Sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti. Predsjednik ovog sindikata Zlatko Marin kaže da je smanjenje broja radnika neophodno i da će ostati samo radna mjesta koja su neophodna za funkcionisanje preduzeća.

On je istakao da ne zna koliko bi radnika moglo biti otpušteno, ali je kazao da bi "Željeznice" mogle funkcionisati sa oko 2.800 zaposlenih.

Ukupan minus "Željeznica RS" na kraju 2010. iznosio je 167,2 miliona maraka.
 Preduzeće ima i dugoročna zaduženja koja iznose oko 72 miliona i kratkoročne obaveze u iznosu od oko 87 miliona maraka. Gubitak preduzeća koji se godinama gomilao samo je 70 miliona manji od vrijednosti kapitala.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE