• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panika u Njujorku, berze "klize" već dva dana, svi strijepe od novog povećanja kamata

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ulagači se plaše da će zbog snažnog potresa na tržištu rada američka središnja banka povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo.

 Pad berzanskih indeksa na Vol Stritu Izvor: Profimedia

Na VolStritu su juče berzanski indeksi pali drugi dan zaredom. Dou Džouns oslabio je za 1.07 posto, na 33.922 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.79 posto, na 4.411 bodova, a Nasdak indeks 0.82 posto, na 13.679 bodova.

Pad indeksa uslijedio je nakon izvještaja agencije za zapošljavanje ADP, prema kojem je u junu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za gotovo 500 hiljada, najviše od polovine prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 hiljada.

Opet će skočiti kamate

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokom nivou, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo. Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na poslovanje i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovog mjeseca dodatno povećati kamate za 0.25 postotnih bodova. Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, koji traje već više od godinu dana. No, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed ipak i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

Izvor: Profimedia

"Izvještaj ADP-a pokazuje da Fed ne treba biti zabrinut oko mogućeg slabljenja tržišta rada. Naprotiv, ti podaci daju mu razloga za dalje povećanje kamata", kaže Bred Mekmilan, direktor u firmi "Commonwealth Financial Network".

Pale cijene akcija i na evropskim berzama

Danas će, pak, u fokusu ulagača biti službeni izvještaj američkih vlasti o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da je u junu broj zaposlenih povećan za 225.000, oko 110.000 manje nego mjesec dana prije.

I na evropskim berzama cijene deonica su pale juče. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,17 posto, na 7.280 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,57 posto, na 15.528 bodova, a pariški CAC 3,13 posto, na 7.082 boda.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:41
"SAD NEĆE SUKOB NA BALKANU DOK TRAJE RAT?" Ilić: Njihova politika prema tzv. Kosovu može zavisiti od ishoda ukrajinskog sukoba
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(MONDO/Index.hr)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE