• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AFP: Srbija poziva na mir

Srbija poziva na dijalog u cilju pronalaženja mirnog rješenja za situaciju na sjeveru Kosova istakla je agencija Frans pres

 AFP: Srbija poziva na mir Izvor: MONDO

Srbija poziva na dijalog u cilju pronalaženja mirnog rješenja za situaciju na sjeveru Kosova i upozorava da tenzije mogu prerasti u nove konflikte, istakla je agencija Frans pres izvještavajući sa vanredne sjednice Skupštine Srbije.

U usvojenoj deklaraciji se vlasti u Prištini osuđuju da su "pokušale da silom promijene realnost na terenu", ukazao je AFP.

Agencija prenosi da se Vlada Srbije deklaracijom obavezala da od međunarodnih misija zahtjeva da ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini, kojima se ugrožavaju mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja.

Vanredna sjednica, kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Boris Tadić, sazvana je pošto je Priština uvela embargo na robu iz Srbije i poslala specijalne jedinice ROSU kako bi zauzeli punktove na administrativnoj liniji sa Srbijom, što je izazvalo gnjevan odgovor na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, podsjetila je francuska agencija.

AFP navodi da je Tadić optužio vlasti u Prištini da su pokušale da "dugoročno promijene etničku strukturu", a da je šef beogradskog tima u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović opisao situaciju kao "dramatičnu, na ivici sukoba".

Tadić i Stefanović su, dodaje se u izvještaju agencije, pozvali na povratak na prethodno stanje "kako bi dali šansu pregovorima".

Frans pres ističe da se u deklaraciji poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga Beograda i Prištine.

Dijalog je "ključno sredstvo Srbije u borbi za Kosovo, jer smo odlučni da ne načinimo nijedan korak koji će ugroziti stabilnost u regionu", citirao je AFP premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

"Srbija neće voditi rat. Živimo u regionu bivše Jugoslavije gdje su ratovi (devedesetih godina) odnijeli stotine hiljada života i pridružujem se većini na zapadnom Balkanu koji vjeruju da mir nema alternativu", prenijela je francuska agencija Tadićeve riječi.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE