• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grabovac: Poništiti ugovore o vezivanju uz franak

Ekonomski ekspert Nikola Grabovac smatra da su krediti građana i firmi BiH u švajcarskim francima nezakoniti.

 Grabovac: Poništiti ugovore o vezivanju uz franak Izvor: MONDO

Grabovac smatra da vlasti u BiH moraju donijeti zakonsku odluku kojom se van snage stvaljaju svi ugovori o vezivanju uz švajcarski franak.

On pojašnjava da bi samo na taj način vlade Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH), te Savjet ministara BiH zaštitili građane od lihvarskog odnosa komercijalnih banaka.

"Te odluke bile bi suprotne interesima komercijalnih banaka, ali banke ni tada ne bi ništa gubile, jer bi svakako dobivale povrat u markama, odnosno u evrima", pojasnio je Grabovac.

Grabovac, koji je i bivši ministar finansija FBiH, ističe da je "Hipo banka" ugovor o kreditiranju građana BiH i privrednih subjekata u kojem povrat sredstava vezuje uz švajcarski franak sklopila na nezakonit način.

"Nijedan građanin BiH koji je digao kredit u švajcarskim francima nije dobio kredit u ovoj valuti, već u KM, što je protivno svim propisima", ističe Grabovac.

On je kao primjer naveo da građanin koji je uzeo kredit od 100.000 KM, po osnovu rasta švajcarskog franka, na glavnicu sada mora vraćati 150.000 maraka, a na kamate oko 75.000 maraka, što je nezavidan položaj.

Pravna i fizička lica u BiH podigla su ukupno 672,7 miliona KM kredita izraženih u švajcarskim francima, od čega u RS 268,7 miliona KM, a u FBiH 404 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE