• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snižen kreditni rejting SAD

Agencija "Standard end Purs" snizila kreditni rejting SAD-a, zabrinuta zbog budžetskog deficita i rastućeg tereta zaduženosti.

 Snižen kreditni rejting SAD Izvor: MONDO

Međunarodna agencija za kreditini rejting "Standard end Purs" snizila je dugoročni kreditni rejting Sjednjenih Američkih Država, sa maksimalnih AAA na AA plus.

Ovu odluku agencija je obrazložila time da plan za smanjenje budžetskog deficita, koji je u utorak usvojio Kongres, "nije išao dovoljno daleko" u stabilizaciji dužničke krize u kojoj se nalazi zemlja.

Višedecenijski dugoročni kreditni rejting Amerike označen sa AAA, koji predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, snižen je na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik.

Agencija "Standard end Purs" je sinoć nanela najvećoj svjetskoj ekonomiji udarac bez presedana kada je snizila dugoročni kreditni rejting te zemlje za jedan stepen, na AA plus, usljed zabrinutosti zbog vladinog budžetskog deficita i rastućeg dužničkog opterećenja.

Taj potez će vjerovatno dovesti do povećanja troškova pozajmljivanja američke vlade, kompanija i potrošača, prenio je Rojters mišljenje finansijskih eksperata.

Kina, najveći strani vlasnik američkog vladinog duga, jasno je danas stavila do znanja da Vašington može samo sebe da krivi za nastalu situaciju i pozvala na stvaranje nove, stabilne, globalne rezervne valute.

"Kina, najveći kreditor te svjetske supersile, ima sada sva prava da traži da SAD riješe svoje strukturne dužničke probleme i osiguraju bezbjednost dolarskih aktiva Kine", navedeno je u komentaru kineske državne novinske agencije Sinhua.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE