• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kredit moguće "vezati" za marku ili evro

Svaki građanin u BiH koji je podigao kredit vezan uz švajcarski franak ima mogućnost da kod svoje banke kredit zamijeni u konvertibilnu marku ili evro

 Kredit moguće "vezati" za marku ili evro Izvor: MONDO

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH je pojasnio da to podrazumijeva da građani koji su opterećeni ovom vrstom kredita preuzimaju dosadašnje rizike i štete, ali dalje izbjegavaju rizik te valutne klauzule, dodajući da komercijalne banke u BiH parcijalno i pojedinačno razgovaraju sa građanima i rješavaju te probleme.

"Mi u BiH, na sreću, nismo u tolikoj mjeri u kreditnom portfoliju izloženi tome, ali sigurno da svaki građanin koji je podigao kredit vezan uz švajcarski franak zaista ima veliki problem", istakao je Mišić.

On je naglasio da se za rješavanje ovog problema ne mogu donositi nikakve "kozmetičke" mjere te da, objektivno, postoji rizik koga, prije svega, mora podnijeti onaj koji je potpisao takav ugovor.

"Sigurno da postoje određene mogućnosti za prolongiranje ovog problema, ali se ni u kom slučaju taj problem ne može riješiti čarobnim štapićem", rekao je on.

Prema riječima Mišića, dešavanje u vezi sa švajcarskim frankom je globalno pitanje, tako da je teško bilo šta prognozirati, ali sve mjere vode ka tome da ova valuta dalje ne eskalira u smislu njenog jačanja, već da se ustabili.

"Mjere koje je preduzela Hrvatska nisu velika olakšavajuća rješenja za njene građane. Kod nas taj problem još nije dobio političke konotacije kao što je to u Hrvatskoj. Srećom, kod nas izbori nisu tako blizu i mislim da i ne treba to pitanje tako posmatrati", rekao je Mišić.

Kada je riječ o trenutnim dešavanjima u Americi i na svjetskim berzama, Mišić smatra da to neće mnogo ni direktno uticati na bankarski sektor u BiH, za koji je bitan evro.

"Da li će evro jačati li slabiti, odnosno kakva će bit dalja sudbina evra u odnosu na sve druge valute, prije svega na američki dolar i japanski jen, to se ne može prognozirati. S obzirom da finansijska kriza nije samo locirana u Evropi, mislim da evro ne bi trebalo dalje da slabi i da doživi neki najgori scenario", rekao je Mišić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE