• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo poskupljenje mesa

Iako mu je samo pre dve nedelje skočila cena za pet do 15 odsto, meso će ovih dana opet poskupeti.

 Novo poskupljenje mesa Izvor: MONDO

Pojedini proizvođači, kao što je industrija mesa "Matijević", već su podigli cenu za pet odsto, dok ostali klaničari najavljuju da će nove, veće, cenovnike maloprodajama dostaviti u toku ove nedelje.

U trgovinskom lancu "Maksi" su potvrdili za beogradske medije da su od proizvođača dobili najave da će im za nekoliko dana poslati najnovije cene. I u jednoj od naših najvećih klanica "Big bul" su rekli da razmatraju mogućnost povećanja cene.

Kako je "Alo" saznao u industriji mesa "Matijević", posle poskupljenja od pre dve nedelje od 10 odsto, u petak su podigli cene za dodatnih pet odsto, tako da je sada ukupno poskupljenje 15 odsto.

Pored mesa, kod "Matijevića" su poskupele i mesne prerađevine od pet do 10 odsto. "Na tržištu nema dovoljno stoke, pa cena raste. Sada je otkupna cena junetine dostigla 2,1 evro po kilogramu, a svinjetine oko dva evra. Nova cena svinjskog buta je 449 dinara, a junećeg 489 dinara", objašnjavaju u "Matijeviću".

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da poskupljenje nije opravdano i najavljuju mogućnost interventnog uvoza.

"U proteklih godinu dana maloprodajne cene mesa su nekoliko puta podizane, dok je otkupna cena žive stoke bila ista. Zato smatramo da sada, kada raste cena žive stoke, nema potrebe da raste i maloprodajna cena", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, proizvođači kažu da meso iz uvoza ne bi bilo jeftinije.
"Pratimo cene u okruženju i mogu da vam kažem da su i tamo visoke. Još ako se uzme u obzir da se na uvoz plaća 20 odsto carine plus taksa na uvoz žive stoke, koja iznosi 50 dinara po kilogramu, pa još i transport za koji su potrebna specijalna vozila, mislim da ni cena iz uvoza ne može biti puno niža", kažu proizvođači.

Milan Prostran, sekretar odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, objašnjava da nam se prošlogodišnja kriza u svinjarstvu sada vraća kao bumerang.

"Prošle godine kilogram žive vage tovljenika kod seljaka je koštao od 40 do 60, a na farmama 80 dinara. Niska cena uticala je na pokolj krmača, jer se farmerima nije isplatilo da ih hrane skupom stočnom hranom. U Srbiji trenutno ne postoji problem sa snabdevenošću mesom, jedini je problem hoće li građani moći to sebi da priušte", kaže Prostran.

Proizvođači, smatraju da cena mesa ne može ići naviše još dugo.
"Kada cena mesa pređe limit koji građani mogu da izdvoje, oni će prestati da ga kupuju", kažu u "Matijeviću", prenosi "Alo".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE