• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankari u RS pripremili mjere? Danas prvi put o sankcijama i zatvorenim računima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Institucije iz bankarskog sektora, prije svega Agencija za bankarstvo RS i Udruženje banaka BiH, oglasiće se danas prvi put o gašenju računa fizičkim i pravnim licima koja su na listi sankcija američkog ministarstva finansija, saznaje Mondo.

 Banke i sankcije građanima i firmama u RS Izvor: Shutterstock

Očekuje se da bankarska udruženja i nadležna agencija objave kakve mjere su preduzeli i šta će tek preduzeti i preporučiti povodom ugašenih računa osoba i pravnih lica kojima je na taj način otežano ili onemogućeno poslovanje i najobičnije novčane transakcije.

Agencija za bankarstvo FBiH o novonastaloj situaciji oglasila se šturo prošle nedjelje.

Zatvaranje računa počelo je prije nekoliko dana, a računi su zatvoreni svima koji su stavljeni na listu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Banke u Bosni i Hercegovini našle su se pod prijetnjom službenika američkog ministarstva finansija da bi prema njima mogao biti primijenjen neki vid sankcija (od strane institucija SAD) ukoliko nastave da opslužuju račune fizičkih i pravnih lica koja su već na listi sankcija američkih institucija.

Bankama je zaprijećeno da će im biti onemogućene međunarodne transakcije (pod kontrolom finansijskih i državnih institucija SAD i zapadnih zemalja), transakcije preko korespodentnih banaka i da će izgubiti pristup kartičnim servisima za plaćanje (VISA, Mastercard).

Ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović u petak je izjavila da Zakon o bankama štiti korisnike u ovom slučaju i da se njima računi ne mogu zatvoriti.

"Svako od osoba kojima su zatvoreni računi, ako tuži banku, dobiće na sudu i toga su banke svjesne", objasnila je Vidovićeva koja je i prošle godine otkrila da je RS imala "problema" u transakcijama novca prema inostranstvu.

Pod sankcijama OFAC-a (Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD) nalazi se 47 pravnih i fizičkih lica iz BiH. U nastavku slijedi spisak po abecednom redu:

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrki

Isto bi uradili i da je obični seljak u pitanju

MONDO REPORTAŽE