• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat predstavlja novi sistem plata u RS, poslodavci nisu dobili materijal

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savez sindikata Republike Srpske predstaviće svoj prijedlog za novi sistem plata u RS, uz prisustvo predstavnika Vlade RS, ali bez predstavnika poslodavaca iz privatnog sektora.

 Sindikat predstavlja novi sistem plata u RS poslodavci nisu dobili materijal Izvor: Shutterstock

Iz Saveza sindikata Republike Srpske, saopšteno je da će u utorak u Banjaluci organzovati konferenciju pod nazivom "Novi sistem plata u Republici Srpskoj".

Prije nekoliko mjeseci iz Sindikata su porušili da je došlo vrijeme da utvrdi iznos plate "za svaku vrstu i složenost rada" kako bi se izbjegla situacija da neko sa visokom i nižom stručnom spremom ima ista primanja.

"Nenormalno je da u jednoj firmi koja zapošljava 300 radnika, svi imaju 900 KM. To je zloupotreba instituta najniže plate. Najniža plata se odnosi na najjednostavnije poslove, a ne može neko ko ima završen fakultet, obavlja visoko složene poslove kod svog poslodavca i zarađuje tu dobit za svog poslodavca da radi za 900 KM, dio dobije u koverti", izjavila je u aprilu predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Konferenciji će pored članova organa Saveza sindikata Republike Srpske i predstavnika granskih sindikata, prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske, resorni ministri, te direktori Republičkog inspektorata, Poreske uprave i nadležnih fondova Republike Srpske. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Međunarodne organizacije rada i Međunarodne konfederacije sindikata.

Nisu najavljeni, a kako saznajemo, događaju neće ni prisustvovati predstavnici udruženja poslodavaca i privrednika.

Nezvanično, Unija udruženja poslodavaca RS je dobila poziv, ali je prvo tražil da im se dostavi materijal, što se nije dogodilo. Poslodavci, koji ne žele da se izjasne javno prije nego što prijedlog sindikata bude poznat, smatraju da je pogrešno administrativnim putem uređivati najniže plate po stručnim spremama.

Kakav novi sistem plata predlaže sindikat i kakav je stav Vlade RS i poslodavaca, biće poznato kasnije ove nedjelje.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE