• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cela plata za moleraj

Beograđani za gletovanje i krečenje plaćaju majstorima oko 35 000 dinara.

 Cela plata za moleraj Izvor: MONDO

Leto i godišnje odmore, osim za odlazak na more, mnogi Beograđani koriste i za renoviranje svojih stanova.

Oni koji žive u 50 kvadrata samo za gletovanje i krečenje dotrajalih zidova platiće majstorima oko 35.000 dinara, što je gotovo cela prosečna plata u prestonici, piše "Blic". Kućni budzet dodatno će osiromašiti ako se na spisak uređenja doda i farbanje stolarije, zamena podova, postavljenje gipsanih ploča, tapeta.
Najjednostavnija i najjeftinija varijanta “osveženja“ zidova je krečenje u beloj boji, koje staje od 2,50 do četiri evra po kvadratu, u zavisnosti od majstora i kvaliteta materijala.

Guljenje zidova moleri naplaćuju 70 centi, gok je gletovanje najčešće od 1,20 do dva evra. Ukoliko građani odluče da sami "zasuču rukave" krečenje će svakako biti povoljnije. Kanta "Jupola" košta od 800 do 1.400 dinara, a za stan od 50 kvadrata potrebno je do tri kante. Valjak se miže naći po ceni od 350 do 1.000 dinara.

"Beograđani se sve češće odlučuju za krečenje prostorija u dve ili više boja“, priča moler Vlada Živković. To je za oko pola evra skuplje nego kada radimo u jednoj boji. Posebno su popularne akrilne boje, koje su veoma otporne, dugotrajne i lake za održavanje.

Ruke naplaćujemo od četiri do osam evra po kvadratu. Kilogram ovih boja košta oko 600 dinara i dovoljan je da se oboji 12 metara kvadratnih zida. Za atraktivne i prilično skupe zidne dekoracije odlučuje se od 10 do 15 odsto klijenata. Obično se koriste italijanski materijali, a u zavisnosti od proizvođača za "luksuzne" zidove treba izdvojiti od pet do 30 evra.

Novi zidovi "traže" i osveženu stolariju. Za farbanje jednog prozorskog otvora majstori uzimaju od 20 do 40 evra, u zavisnosti od dotrajalosti stolarije. Ista cena važi i za lakiranje vrata, pa se sugrađani često odličuju da umesto farbanja starih, kupe nova, zbog male razlike u ceni.

Postavljanje gipsanih ploča za spuštanje plafona ili pregrađivanje prostorija majstori naplaćuju od sedam do 15 evra po kvadratu.

Dodatnu stavku u adaptaciji životnog prostora predstavlja hoblovanje i lakiranje izlizanog parketa, koje košta od tri do šest evra. Ukoliko podnim oblogama "nema spasa", za nov i kvalitetan parket treba izdvojiti od 2.500 do 6.300 dinara po metru kvadratnom.

Najveće svote novca potrebno je izdvijiti za neku od egzotičnih vrsta drveta, kao što su afrička i južnoamerička mahagoni ili venge.

Ipak, mnogo povoljniji i lakši za postavljanje je laminat, koji košta od 650 do 1.600 dinara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE