• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS izašla iz recesije, smanjena nezaposlenost

Republika Srpske zabilježila je dva uzastopna kvartala ekonomskog rasta, čime je izašla iz recesije. Smanjen je i broj nezaposlenih

 RS izašla iz recesije, smanjena nezaposlenost Izvor: MONDO

Bruto domaći proizvod (BDP) RS u drugom tromjesečju ove godine povećan je za 1,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, čime je RS, sa dva uzastopna kvartala ekonomskog rasta, i zvanično izašla iz recesije.

Zavod za statistiku RS juče je objavio da je BDP RS, koji predstavlja vrijednost svih finalnih dobara i usluga proizvedenih unutar jedne ekonomije, u periodu april - jun 2013, za jedan procenat veći nego u prvom tromjesečju, pišu "Nezavisne novine".

Rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosio je 0,9 odsto.

Nezaposlenost u Republici Srpskoj smanjena je za 784 lica (0,12 odsto), u Brčko distriktu za 36 lica (0,29 odsto), dok je u Federaciji BiH povećana za 3.651 lica (0,93 odsto), saopšteno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ekonomski rast RS u drugom kvartalu nošen je uzletom prerađivačke industrije koja je ostvarila realni rast za 10,1 odsto, dok je taj sektor zajedno s oblastima vađenja ruda i kamena, proizvodnje i snabdijevanja strujom i gasom, snabdijevanja vodom, kanalizacijom, upravljanja otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine porastao za 7,1 odsto.

Područje umjetnosti, zabave i rekreacije i ostalih uslužnih aktivnosti u RS povećano je za dva procenta, dok su javna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada zabilježili rast od 1,9 odsto. Slijede finansijske i djelatnosti osiguranja sa kvartalnim povećanjem za 1,5 odsto.

Sa druge strane, najizraženije realno smanjenje BDP-a u drugom kvartalu evidentirano je u sektoru građevinarstva i to za tri procenta. Slijede područja poslovanja s nekretninama koja su umanjena za 0,9 odsto, informacija i komunikacija, te trgovina, saobraćaj, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za po 0,8 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 0,5 odsto, te stručna, naučna i tehnička djelatnost za 0,4 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je pozitivno kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) pretpostavka za oporavak privrede u Srpskoj.

Tegeltija je ocijenio da je nastavak pozitivnog kretanja BDP-a u drugom kvartalu ove godine ohrabrujući.

"To je dobra vijest koja nam daje mogućnost da sa više optimizma planiramo privredni rast i razvoj Srpske u narednoj godini", rekao je Tegeltija.

On je istakao da se očekivao pozitivan trend kretanja BDP-a, izrazivši uvjerenje da će tako ostati do kraja ove godine.

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS, kaže da su kvartalno povećanje BDP-a i formalni izlazak iz recesije ohrabrujuće vijesti.

Kao posebno pozitivno ističe realni rast prerađivačke industrije za 10,1 odsto, podsjećajući da je njeno učešće u strukturi BDP-a RS u protekle četiri godine imalo silaznu tendenciju.

"Prerađivačka industrija je od 2009. bilježila smanjenje učešća u BDP-u sa 9,2 odsto na prošlogodišnjih 7,8 odsto. Zbog toga je bilo od izuzetne važnosti da se zaustavi taj pad", ukazao je Ćorić.

On kaže da se u prvom polugodištu 2013, uglavnom zbog pojačane tražnje iz Evropske unije, bilježe jače aktivnosti izvozno orijentisanih preduzeća koje su pogurale skok obima industrijske proizvodnje, posebno u sektorima drvoprerade, tekstila, proizvodnje mašina i opreme, i djelimično metaloprerade.

U poslovnoj zajednici ističu da bi vlasti trebalo da preduzmu mjere na dugoročnom održanju ekonomskog rasta, prije svega kroz fiskalno i parafiskalno rasterećenje privrede, kako bi se podstaklo i novo zapošljavanje bez koga se ne može govoriti o izlasku iz krize.

"Uprkos rastu industrijske proizvodnje bilježi se povećanje broja nezaposlenih u prerađivačkom sektoru, što najbolje pokazuje da nas čeka dug put dok se makroekonomski parametri ne vrate na baznu 2009. godinu kada su se u RS osjetili prvi efekti svjetske ekonomske krize", istakao je Ćorić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, i Zoran Tegeltija, ministar finansija, nedavno su iznijeli prognoze da će RS u 2013. godini zabilježiti ekonomski rast od 1,5 do dva odsto, pozivajući se na pozitivne uzlazne trendove i projekcije međunarodnih finansijskih organizacija.

(MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE