• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina pomaže istočnoj Evropi sa 10 milijardi $

Kina i zemlje srednje i istočne Evrope usvojile deklaraciju o saradnji, kojom je predviđeno kreiranje kreditne linije vrijedne 10 milijardi dolara

 Kina pomaže istočnoj Evropi sa 10 milijardi $ Izvor: MONDO

Učesnici Samita premijera zemalja srednje i istočne Evrope sa Kinom usvojili su danas u Bukureštu zajedničku deklaraciju - Bukureštanske smjernice za saradnju Kine i zemalja regiona, a ovom događaju prisustvovao je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Ovom deklaracijom premijera, zemlje učesnice pozivaju se da slične konferencije na visokom nivou organizuju bar jednom godišnje kako bi se postavile nove smjernice i formulisali srednjoročni ciljevi saradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Akcenat u ovom dokumentu stavljen je na promociju investicija, kao i razvoj privredne i trgovinske saradnje, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Istovremeno, deklaracija poziva na proširenje finansijske saradnje sa Kinom, koja se obavezuje na kreiranje kreditne linije za zemlje srednje i istočne Evrope vrijedne 10 milijardi dolara.

Ovom prilikom, istaknuta je težnja za jačanjem saradnje putem međusobnog uvezivanja saobraćajnom, posebno željezničkom infrastrukturom i proširenjem naučne, tehnološke, energetske i ekološke saradnje.

Inicirano je i formiranje Udruženja regionalnih direktora s ciljem ohrabrivanja saradnje i na poddržavnom nivou regija srednje i istočne Evrope s kineskim regijama.

Samitu u Bukureštu prisustvovali su premijeri 16 država i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Osim Bevande i domaćina premijera Rumunije i Kine, samitu su prisustvovali i premijeri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

(Srna/MONDO, foto Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE