• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marić:Pad cijene goriva može dovesti do otpuštanja

Autor SRNA

Pad cijene goriva potencijalno može stvoriti spiralu otpuštanja i daljeg pada drugih cijena, što može znatno ugroziti ekonomsku aktivnost, upozorila je direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić.

Iako je niža cijena goriva pozitivna vijest za proizvođače i ujedno je bila među važnijim uzrocima pada potrošačkih cijena, deflacije, u 2014. godini, Marićeva je rekla da je ovo uglavnom destimulativno za proizvodnju i zapošljavanje s obzirom na to da su proizvođači primorani prodavati svoje proizvode po nižim cijenama.

"Iako još nema dokaza da je deflacija bila važan faktor slabog bh rasta u 2014. godini, njen dalji nastavak u 2015. mogao bi početi da se sve više osjeća. Jedan od razloga što se taj uticaj do sada nije više osjetio leži u činjenici da značajan dio ulaznih komponenti u procesu proizvodnje dolazi iz uvoza čije cijene su, takođe, doživjela pad", rekla je Marićeva za "Oslobođenje".

Ona je navela da bi u 2015. godini u BiH najznačajniji rast mogao biti ostvaren u domenu prerađivačke industrije, proizvodnje električne energije i poljoprivredi, uz pretpostavku jačanja izvozne potražnje, povoljne hidrološke situacije i odsustva elementarnih nepogoda.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

vetgo

Ova je izgleda isla na privatni fakultet za menadzment hitno joj treba provjeriti diplomu jadna nam majka od ovakvih strucnjaka bolji su strucnjaci seljaci koji i u ovakvim vremenima pozitivno posluju sa svojim gazdinstvima

MONDO REPORTAŽE