• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF predviđa ubrzan privredni rast u BiH

Autor SRNA

Privredni rast u zemljama Balkana koje su prošle godine bile pogođene katastrofalnim poplavama biće ubrzan u 2015. i 2016. zahvaljujući obnovi u BiH i Srbiji, kao i rastu zapošljavanja u ostalim zemljama regiona, prognozira MMF.

Privrede zemalja takozvane "Evrope u usponu" ove godine će, po svoj prilici, umjereno porasti zahvaljujući nižim cijenama nafte, ali će slaba inostrana tražnja kočiti znatniji ekonomski napredak, prognozira MMF u okviru svoje proljećne Svjetske ekonomske prognoze.

Kategorija "Evropa u usponu" obuhvata pet članica EU (Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju), kao i Srbiju i Tursku.

Privredni rast regiona će iznositi 2,9 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto, dok se u 2016. očekuje ubrzanje rasta na solidnih 3,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Niže cijene nafte i postepeni oporavak evrozone pružiće "vjetar u leđa" privredi regiona i nadoknaditi negativne efekte privrednih problema u Rusiji, navodi fond.

U prognozi se navodi da je inostrana tražnja i dalje slaba, a visoka zaduženost kompanija još koči investicije.

Srbija će, prema procjeni, ove godine ostati u recesiji uz negativan privredni rast od 0,5 odsto, da bi se u 2016. oporavila i zabilježila pozitivan rast od 1,5 odsto.

MMF upozorava na problem visokog javnog duga i budžetskog deficita u Srbiji, zbog čega postoji potreba za fiskalnom konsolidacijom i ograničavanjem javne potrošnje, kao i za restrukturisanjem ključnih državnih preduzeća.

Hrvatska bi u toku 2015. trebalo da izađe iz recesije uz rast BDP-a od 0,5 odsto ove i jedan odsto iduće godine.

Poljska će ove godine imati najsnažniji privredni rast od 3,5 odsto, prije svega zahvaljujući snažnoj domaćoj tražnji. Bruto domaći proizvod (BDP) Turske će ove godine porasti 3,1 odsto u odnosu na 2,9 odsto iz 2014, zahvaljujući rastu domaće potrošnje u svjetlu pada cijena energenata.

Mađarska će, s druge strane, zabilježiti usporavanje privrednog rasta na 2,7 odsto u tekućoj i 2,3 odsto u idućoj godini zbog slabljenja rasta investicija i ne pretjerano povoljne fiskalne politike. Mađarska i Poljska bilježe deflaciju u svjetlu niske inflacije u evrozoni.

Privredni rast Rumunije će ove godine iznositi 2,7 odsto, a iduće 2,9 odsto.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE