• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija kupuje Elektroprivredu RS?

Autor mondo.ba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "Elektroprivreda Srbije" pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Najavio je i da će se, možda, udružiti sa njima.

“Želim da najavim da mi imamo drugačije planove za EPS. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom”, rekao je Vučić za beogradski "Nedjeljnik".

Koliko bi ovaj potez bio isplativ i na koji način bi posao mogao biti realizovan, analizira Ministarstvo energetike Srbije, potvrdio je za Kurir ministar Aleksandar Antić.

"Ministarstvo i EPS ozbiljno analiziraju kako tu aktivnost učiniti izvodljivom jer je riječ o vrijednim kompanijama. Analiza će biti gotova za nekoliko mjeseci. Vrijednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu, bolje bi se balansirala proizvodnja u različitim periodima godine. Sada prvo treba da uradimo reorganizaciju u saradnji sa MMF kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao da se osloni na sopstvene prihode i neke kreditne linije za realizaciju tog posla", kaže Antić i dodaje da premijer Vučić to ne bi pominjao da „neke mogućnosti za saradnju ne postoje“.

Kurir je ovim povodom kontaktirao i sa elektroprivredama Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U Crnoj Gori su upućeni na tamošnje ministarstvo ekonomije, odakle odgovori nisu stigli, a odgovora nije bilo ni iz pomenutih preduzeća.

Da bi širenje EPS u regionu bilo dobar potez, smatra i finansijski analitičar Mahmud Bušatlija, ali sumnja u mogućnost realizacije te ideje.

"Ukrupnjavanje sistema uz dobro upravljanje može dovesti do boljih ekonomskih performansi. Kad preduzeće nije zavisno od države, može da uzme kredit i nije zavisno od državne garancije. Ne znam da li u Evropi ima još neko energetsko preduzeće koje ne može dobiti kredit osim EPS", ističe Bušatlija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE