• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Angus Diton dobitnik Nobela za ekonomiju

Autor mondo.rs

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju je britanski ekonomista Angus Diton.

"Da bismo kreirali ekonomsku politiku koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, prvo moramo da razumijemo individualne izbore pri potrošnji. Više od bilo koga drugog, Angus Diton je unaprijedio to razumijevanje", navela je akademija, a prenio Rojters.

Diton, jedan od vodećih mikroekonomista u svijetu, rođen u Škotskoj, a diplomirao, magistrirao i doktorirao je na univerzitetu Kembridž sa tezom "Modeli potrošačke tražnje i njihova primjena u Ujedinjenom kraljevstvu". Po okončanju školovanja predavao je na Kembridžu.

Bio je profesor ekonometrije na univerzitetu Bristol do 1983, kada je prešao na univerzitet Prinston, gdje predaje međunarodne odnose i ekonomiju.

Diton, koji ima i američko državljanstvo, bio je predsjednik Američke ekonomske asocijacije 2009, a u aprilu 2015. postao je član američke Nacionalne akademije nauka.

Teme njegovih istraživanja su potrošačke navike u bogatim i siromašnim zemljama, mjerenje siromaštva u Indiji i širom svijeta, kao i analize potrošnje domaćinstava.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljenja je 1968, a ovogodišnja nagrada vrijedna je osam miliona švedskih kruna (978.000 dolara).

Dodjelom nagrade za ekonomiju završena je dodjela ovogodišnjih Nobelovih nagrada, pošto su prošle nedjelje proglašeni laureati za biologiju, fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE