• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RiTE "Stanari" od juna isporučuje struju

Autor SRNA

Termoelektrana "Stanari", koja je u testnoj fazi, u junu će početi sa komercijalnom proizvodnjom električne energije od dva teravata godišnje, što čini 15 do 20 odsto sadašnje proizvodnje struje na nivou BiH.

Direktor Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Stanari" Ivica Jakovljević ocijenio je da će probni rad i završni performans test Termoelektrane biti okončan do maja, nakon čega slijedi komercijalna isporuka.

"Kao privatnoj kompaniji bilo nam je potrebno razumijevanje i podrška lokalne zajednice i države, te obezbijediti približno stabilne uslove da se tehnološki vrlo zahtjevan proizvod sa najsavremenijom tehnologijom privede kraju, što je generalni izvođač iz Kine 'Dongfang' jako uspješno realizovao", rekao je Jakovljević novinarima tokom obilaska objekta Termoelektrane i površinskog kopa "Raškovci".

Jakovljević je naveo da kao društveno odgovorna kompanija EFT RiTE "Stanari" već sada ima planove rekultivacije površine, s obzirom na procijenjeni vijek eksploatacije rudnika i rezervi lignita od oko 45 godina.

On je istakao da će EFT RiTE "Stanari" tokom komercijalne proizvodnje upošljavati do 900 radnika.

Prema njegovim riječima, na ovom prostoru nedostaju odgovarajući kvalifikovani kadrovi, te da se dodatno ulaže u njihovu obuku do nivoa da samostalno mogu upravljati složenim energetskim sistemom.

Tehnički direktor Termoelektrane Savo Mirković rekao je da je Termoelektrana u testnoj fazi. Prva sinhronizacija sa elektro-mrežom započeta je 4. januara tokom koje je proizvedeno 38 gigavat sati.

On očekuje da će se u februaru i martu proizvesti 60 gigavat sati, a od aprila i maja preko 100 gigavat sati, nakon čega počinje i komercijalna proizvodnja u punom kapacitetu.

Mirković je naveo da će sama Termoelektrana upošljavati oko 200 radnika iz zemalja regiona.

Rukovodilac EFT za ekologiju Una Matko istakla je da je Termoelektrana u Stanarima prva u regiji koja je izgrađena prema pravilima i propisima Evropske unije i ispoštovala evropske direktive o emisiji štetnih gasova, te da ne postoji razlog za zabrinutost kada je riječ o zaštiti okoline.

Predstavnik kompanije "Dongfang" Jang Kaj Đen, kao projekt direktor, zahvalio je EFT grupi koji su ovu kompaniju prepoznali kao partnera.

Predstavnici EFT grupe juče su u Banji Vrućici u Tesliću organizovali panel diskusiju za novinare, sa prezentacijom rada ove kompanije u Stanarima.

Predstavnik EFT-a Uroš Bojanić rekao je tada da ta kompanija u BiH ne konkuriše domaćim elektroprivredama.

Prema njegovim riječima BiH, koja ima otvoreno tržište, proizvodi višak električne energije, te će EFT u odgovarajućim paketima, struju prodavati inostranim tržištima.

Direktor sektora za investicije Zlatan Matko navodi da je od 1. januara, izuzev za određene korisnike, obustavljena prodaja stanarskog uglja.

Matko najavljuje da će ova kompanija nastaviti širiti poslove u regiji.

Pod nazivom "EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari" preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 550.000.000 evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane "Stanari" sa kineskom firmom "Dongfang elektrik korporejšn", za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana "Stanari" biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,5 miliona tona.

Dokazane rezerve uglja u Stanarima su oko 108 miliona tona.

Termoelektrana je povezana na prenosnu mrežu preko dalekovoda Banjaluka-Tuzla i Ukrina-Teslić.

Po završetku izgradnje, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

EFT grupa je sa Vladom Republike Srpske potpisana tri koncesiona ugovora - za ugalj, vodu i termoelektranu, na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 15 godina.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE