• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turski tok: Ankara dala zeleno svetlo Gaspromu

Autor mondo.rs

Ruska gasna kompanija Gasprom je, preko diplomatskih kanala, dobila prve dozvole turskih vlasti za implementaciju projekta izgradnje gasovoda Turski tok.

Kao rezultat prošlonedeljnih pregovora između generalnog direktora Gasproma, Alekseja Milera, i turskog ministra energetike ,Berata Albajraka, dve strane su se dogovorile da završe sve potrebne pripreme kako bi se što je pre moguće otpočelo sa projektom, navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi ruska agencija Tass.

"Dobijanje prvih dozvola je pozitivna vest za Gasprom. Ovakav potez turskih vlasti je odraz interesovanja turske vlade za projekat", citira se u saopštenju Milerova izjava.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, direktor Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru prošle godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, i njegov turski kolega, Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su se o obnavljanju projekta Turski tok početkom avgusta ove godine na sastanku u Petrogradu, koji je usledio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE