Postignut dogovor sa drvoprerađivačima | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Postignut dogovor sa drvoprerađivačima

Autor SRNA
Autor SRNA

Postignut dogovor da se stvore bolji uslovi privređivanja.

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije zadovoljni su ishodom razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Javnog preduzeća "Šume Srpske", Privredne komore Srpske, te načelnicima opština i direktorima šumskih gazdinstava sa ove regije i dogovorom, jer je postignut dogovor da se stvore bolji uslovi privređivanja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost da treba sve učiniti da se u okviru preduzeću "Šume Srpske" i drvoprerade uspostavi odnos koji će predstavljati kontinuitet i stalnost u snabdijevanju drvoprerađivača što bi omogućilo njihov nesmetan rad.

On je dodao da je Pravilnik o kriterijumima za ugovaranje drvnih sortimenata u "Šumama" dobrim dijelom već primijenjen, ali je praksa pokazala da je neophodno njegovo nivelisanje, pogotovo sa stanovišta ukupne razvijenosti pojedinih opština i razvoja drvne industrije.

"Svi drvoprerađivači u Republici Srpskoj moraju da budu obezbijeđeni sa dovoljnim količinama drvnih sortimenata. Kroz dalje nivelisanje Pravilnika o raspodjeli drvnih sortimenata treba u cijelosti primijeniti član 84 Zakona o šumama, uz posebno kristalisanje pitanja snabdijevanja drvoprerađivača sa područja nerazvijenih opština", istakao je Mirjanić.

On je najavio da do kraja juna treba nivelisati sve članove pravilnika uz saglasnost svih subjekata u oblasti šumarstva i drvoprerade u Srpskoj.

"Pravilnik o raspodjeli sirovine treba da bude upotpunosti definisan do novembra, kako bi predstavljao dio ukupnog sistema na osnovu čega bi u decembru bilo osigurano normalno zaključivanje plasmana drvnih sortimenata sa drvopreradom", pojasnio je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, predložene mjere predstavljaće nagovještaj uspostavljanja trajnijeg sistema u šumarstvu i drvnoj preradi koji za Republiku Srpsku predstavljaju važan ekonomski interes.

Učesnici sastanka uputili su i inicijativa da se pokuša urediti i stanje u privatnim šumama, imajući u vidu, kaže Mirjanić, da privatne šume raspolažu sa oko 180.000 metara kubnih trupaca oblovine i oko 520.000 metara kubnih drugih drvnih sortimanata.

"Zaključeno je da se nastavi još intezivnija kontrola nelegalnih radnji u šumama, preprodaja, krađe i slično. U posljednjih deset kontrola zaplijenjeno je više od 2.000 metara kubnih oblovine. U tom smislu nastavljamo dalje", majavio je Mirjanić.

On je dodao da nije suština u stalnoj kontroli, nego u tome da svaki segment u šumarstvu i drvopreradi čuva šume, jer one nisu samo vlasništvo ove generacije, nego i budućih genracija koje treba da koriste šumu kao resurs.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE