• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska pregovara o reprogramu duga

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da se pregovora o reprogramu duga Srpske, ali nije precizirao s kojim finansijskim institucijama.

 reporogram duga Republike Srpske Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ministar finansija u Vladi Srpske Zoran Tegeltija je prošle sedmice izjavio da Vlada vodi ntenzivne pregovore oko restrukturiranja javnog duga.

Cilj je prepakovati jedan dio zaduženja Srpske, koji ima kraći period otplate, te dio kredita lokalnih zajednica, prenosi Fena.

"Iznos o kojem je proljetos na Jahorina biznis forumu govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik je mnogo veći i on se ne može obezbijediti na domaćem finansijskom tržištu. O tome se vrlo intenzivno pregovara i imamo načelne dogovore sa stanovišta rokova i iznosa. Nama je poteškoća što RS ima ograničenja sa stanovišta izlaženja na međunarodno finansijsko tržište", rekao je Tegeltija za banjalučki poslovni portal Capital.

Borenović: Vlada nema plan kako da reprogramira dug

S druge strane lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas nakon Sabora PDP-a u Banjaluci da su pregovori o reprogramu duga Republike Srpske jedini realan potez koji je trebalo povući prije nekoliko godina, na šta je, kako kaže, PDP ranije ukazivao.

"Nenormalno je velika rata u budžetu Srpske i nemoguće je ispunjavati obaveze ako svaka druga marka iz izvornih prihoda ide za vraćanje kredita", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci.

Banjaluka reprogramirala dug

Ove godine Grad Banjaluka je na tenderu na koji su se prijavili bankarski konzorcijumi restrukturirao gradski dug. Time je obezbijeđeno da se dug, umjesto četiri, vraća u narednih deset godina po znatno nižoj kamatnoj stopi čime se oslobađa određen iznos novca koji će grad iskoristiti za druge projekte.

On je naveo da PDP ima plan kako uraditi reprogram i smatra da Vlada Srpske za to nema plan, jer bi u suprotnom to uradila ranije.

"Svako dobro rješenje će imati podršku PDP. Potrebno je sva kreditna zaduženja koja pristužu na naplatu narednih tri ili četiri godine reprogramirati na period od deset godina, smanjiti ratu kredita u budžetu i osloboditi sredstva za druge potrebe", rekao je Borenović.

On ne vjeruje da vlast u Srpskoj to može uraditi, ali je poručio da će PDP to završiti u roku od dva mjeseca kada preuzme vlast.

Komentarišući to da Ministarstvo finansija ne otkriva ko je partner za te pregovore, Borenović je ocijenio da partner ne postoji i da je samo riječ o kupovini vremena i da su se do sada pojavljivali sumnjivi partneri.

Upitan da prokomentariše aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, lider PDP-a je rekao da je pitanje opstanka tog aranžmana pitanje za one koji su pregovarali, ali da smatra da se došlo u "fijasko" zbog različitih razloga zaduživanja entiteta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE