• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ljubija" nije strateško preduzeće, Zotov srećan

Autor mondo.ba

Ovo znači da RŽR sada može biti prodat i bez odluke Narodne skupštine RS.

Vlada Republike Srpske izbacila je Rudnik željezne rude "Ljubija" sa liste strateških preduzeća, što znači da državni kapital u ovom rudniku sada može biti privatizovan bez saglasnosti Narodne skupštine RS, koja je prethodno odbila njenu prodaju firmi "Israeli Investment Group", saznaje poslovni portal Capital.

Polovinom ovog mjeseca u Služebnom glasniku RS objavljena je odluka Vlade RS o određivanju preduzeća od streteškog značaja u kojoj RŽR "Ljubija" nije naveden kao preduzeće od strateškog značaja.

S obzirom na to da se preduzeća od strateškog značaja privatizuju po osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada RS, a uz saglasnost Narodne skupštine RS, najnovijom odlukom Vlade omogućeno je da se državni kapital u RŽR "Ljubija" može prodati na Banjalučkoj berzi, bez saglasnosti NSRS, piše Capital.

Evgenij Zotov, direktor firme Israeli Investment Group, koja je tri puta dostavljala ponudu za kupovinu 65 odsto akcija "Ljubije", kaže da je upoznat sa odlukom Vlade RS i da je njegova firma spremna za berzu. 

POVEZANE VIJESTI

"Ovaj put idemo do kraja! Nema Narodne skupštine RS i kupiće onaj ko ponudi veću cijenu. Siguran sam da ćemo ponuditi najbolju cijenu, kao i u prethodnim ponudama koje smo dostavljali", rekao je Zotov.

Direktor "Arcelor Mittala" Prijedor Mladen Jelača, takođe, kaže da je upoznat sa odlukom Vlade, ali nije želio da je komentariše.

"Čuo sam da je takva odluka donesena, ali ne znam kakav je stav Vlade i koji je njen sljedeći korak. Osim toga, kompanija 'Arcelor Mittal' iz Londona je ta koja kupuje tako da ja ne mogu da to komentarišem", kazao je Jelača za Capital.

Privatizacija RŽR "Ljubija" podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP podržavali kompaniju Israeli Investment Group čija ponuda je bila finansijski bolja, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu "Arcelor Mittala" iz Londona sa kojim RŽR "Ljubija" ima zajedničko preduzeće u Prijedoru 'Arcelor Mittal'.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE