• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Milionska garancija ne utiče na prezaduženost"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je danas da garancija koje može izdati RS u ovoj godini, a čiji iznos može biti do 750 miliona KM, "ne može dovesti do prezaduženosti"

  Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je danas tokom uvodnog izlaganja o prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini po hitnom postupku, a čiji iznos može biti do 750 miliona KM, da to "ne može dovesti do prezaduženosti". Ukupan dug RS trenutno iznosi oko 5,7 milijardi KM.

"Izdavanje garancija u bilo kojem iznosu u 2018. godini neće ugroziti javni dug RS i neće dovesti do prezaduženosti", kazao je Tegeltija.

On je podvukao da je iznos od 750 miliona KM samo okvir koji je Vlada RS definisala.

"Lično bih bio zadovoljan ako bi bila potreba za ovolikim garancijama", istakao je Tegeltija i ocijenio da bi to značilo da se mnogi projekti počinju implementirati.

Precizirao je da u ovom trenutku stoji zahtjev za garancijama Univerzitetsko kliničkog centra RS za kredit koji su ispregovarali, a koji je 70 odsto namijenjen za redefinisanje postojećih obaveza, kao i dva manja zahtjeva lokalnih zajednica - Kostajnice i Bileće.

"Naše osnovno opredjeljenje je da Vlada RS podrži projekte, dominantno u oblasti energetike i saobraćaja", kazao je Tegeltija, te kao najzahtjevnije projekte izdvojio oko 200 miliona evra za Buk bijelu i preko 100 miliona evra za HE Dabar.

Tegeltija je podvukao da će Vlada RS podržati sve lokalne zajednice koje imaju neizmirene obaveze, ali i da su spremni podržati fondove, prije svega Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Šef Kluba PDP-a Miroslav Brčkalo je na početku rasprave istakao da se RS kreditno zadužuje gotovo svakodnevno.

"Međutim, posebno vrijeđa priča o stabilnosti i o tome da više vraćamo kredita, nego što uzimamo. Da li biste za svoj lični budžet govorili da je stabilan, ako biste uzimali kredit na kredit i bili žirant svima redom", rekao je Brčkalo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE