• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska duguje 5,4 milijardi KM

Autor Agencije

Ukupni dug Republike Srpske na kraju februara ove godine iznosio je pet milijardi i 396,75 miliona KM, preliminarni su podaci Ministarstva finansija RS.

 Srpska duguje 5,4 milijardi KM Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

  Tvrde da je stanje ukupnog duga, koji podliježe zakonskom ograničenju, pet milijardi i 350,47 miliona KM ili 50,62 posto procijenjenog BDP-a za 2018. godinu (procjenjeni BDP je 10,5 milijardi KM).

Stanje javnog duga RS koji podliježe zakonskom ograničenju u istom periodu iznosi četiri milijarde i 234,24 miliona KM (40,06 posto BDP-a), što je ispod ograničenja duga, koje prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama RS iznosi 60 posto BDP-a za ukupan dug RS te 55 posto BDP-a za javni dug, smatraju u Ministarstvu finansija, prenosi Fena.

Rebalansom budžeta Srpske, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS 15.maja, predviđeno je da izdaci za otplatu dugova iznose 751,2 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 3,8 miliona KM, odnosno 0,5 posto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2018. godinu.

“Ova projekcija je u skladu s planom otplate ino i unutrašnjeg zaduženja, ažuriranog plana povlačenja po investicionim kreditima u 2018. godini, planiranog finansiranja budžeta za 2018. godinu, kalendara emisija trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica, te očekivanog kretanja kamatnih stopa i deviznih kurseva u narednom period”, tvrde u Ministarstvu finansija.

Koliko i kome je sve dužna RS? Pročitajte...

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE