• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inter Rao" - ruski monopolista u trgovini strujom

Ruska kompanija predstavlja interese dva najveća proizvođača struje u Rusiji - holdinga "UES Rusije" i koncerna "Rosenergoatom", 60 prema 40 odsto.

 "Inter Rao" - ruski monopolista u trgovini strujom Izvor: MONDO

Kompanija "Inter Rao", jedna od najvećih u Rusiji u oblasti elektroprivrede, važi za monopolistu u izvozu i uvozu električne energije u Rusiji, ima tržišnu vrednost od preko 3,5 milijardi dolara i predvodi grupu od preko 20 kompanija u 14 zemalja.

Ruska kompanija predstavlja interese dva najveća proizvođača struje u Rusiji - holdinga "UES Rusije" (Ujedinjeni energetski sistemi) i koncerna "Rosenergoatom", u odnosu 60 prema 40 odsto.

Zahvaljujući reorganizaciji, krajem prošle godine, kada je u njene okvire uključeno više elektrana "UES Rusije" i "Rosenergoatoma", "Inter Rao" je uvećao tržišnu vrednost na 3,5 milijardi dolara.

Trenutno "Inter Rao" kontroliše brojne elektrane i dalekovode u Rusiji i u inostranstvu, ukupne instalisane snage od oko 8.000 megavata.

Osnovana 1997. godine, ruska kompanija se danas pored trgovine električnom energijom bavi se i investicijama u elektroenergetske objekte i upravljanjem energetskom aktivom.

Kupovinom energetskih kapaciteta u inostranstvu, "Inter Rao" jača pozicije na komercijalno privlačnim energetskim tržištima evropskih zemalja, Zakavkazja, Dalekog istoka i centralne Azije.

Kompanija poseduje 100 odsto elektromreže Jermenije i 90 odsto elektrane "Sevansko-Razdanske kaskade" i ima velikog udela u brojnim elektranama i elektromrežama u Kazahstanu, Gruziji, Tadžikistanu i Moldaviji.

U 2006. godini je ostvarila prihod od oko 28,7 milijardi rubalja (oko 1,2 milijardi dolara) i neto zaradu od 1,74 milijardi rubalja (74,1 milion dolara).

U 2007. godini, "Inter Rao" je izvezao oko 18,14 milijardi kilovat-časova (kwh) električne energije, 2,38 milijardi kwh manje nego 2006. godine.

Najveći uvoznici ruske električne energije prošle godine bile su Finska, koja u ukupnom ruskom izvozu učestvuje sa više od 54 odsto, Belorusija (oko 14 odsto), Kazahstan (11 odsto), Litvanija (sedam odsto) i Letonija (pet odsto ruskog izvoza). Isporuke struje u Norvešku i severne delove Finske se realizuju u okrivu pogranične trgovine. Osim u navedenih zemalja, "Inter Rao" izvozi struju u Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju, Ukrajinu, Kazahstan.

"Inter Rao" je prošle godine uvezao oko 5,62 milijardi kwh struje, odnosno 0,51 milijardu više nego godinu dana ranije i to iz Litvanije Ukrajine i Kazahstana.

Prošle nedelje kompanija je sa francuskom kompanijom EDF potpisala ugovor o izradi studije opravdanosti investiranja u izgradnju hidroelektrana "Kambaratin" 1 i 2 u Kirgistanu. Prema ugovoru, stručnjaci francuske kompanije bi trebalo da završe studiju o opravdanosti investicija u proleće iduće godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE