• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3. Konferencija preduzetništva žena u Trebinju

Autor mondo.ba

U Trebinju je održana 3. Konferencija preduzetništva žena, koja je okupila preko 200 učesnika iz RS, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

 3. Konferencija preduzetništva žena u Trebinju Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Cilj ovog skupa je razmjeniti mišljenja, upoznati žene preduzetnice sa novim zakonskim rješenjima i ohrabriti žene da pokrenu sopstveni biznis.

"Strategijom ženskog preduzetništva do 2023. godine, koju treba da usvoji Narodna skupština RS, želimo da probudimo svijest da je uloga žene veoma bitna za naš privredni razvoj, a tim dokumentom predviđena su i finansijska sredstva za podršku preduzetništvu žena", rekao je na otvaranju ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

On je dodao da oko 27 odsto preduzeća u RS vode žene, a da ovakve konferenciji omogućavaju bolje uvezivanje žena preduzetnica, što daje novu snagu za dalji privredni razvoj.

Dragana Kokot, predsjednica Savjeta za preduzetništvo žena u Privrednoj komori RS, navela je da je cilj konferencije, pored predstavaljanja Strategije za podršku razvoja ženskog preduzetništva i akcionog plana, i povezivanje ženske populacije kojoj je od interesa da kreira bolje uslove za poslovanje u RS.

Ona je navela da je u RS oko 2.400 žena na pozicijama direktora ili nosilaca ovlaštanja u privrednim društvima, a za 14. novembar u Banjaluci je najavila prvi ženski sajam preduzetništva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je u Trebinju oko 70 preduzetnica, da je cilj da ih bude što više, kako bi uz druge privrednike bilo i što više radnih mjesta u realnom sektoru.

On je podsjetio da se ženama pomagalo kroz različite programe obuke, u obavljanju pripravničkog staža, podrškom projekta žene u ruralnim područjima, posredstvom Agrarnog fonda i Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, gdje je omogućeno da prođu obuku kako bi pravilno iskoristili bespovratna sredstva koje je davao grad.

Milica Anđelić, direktorka trebinjske vinarije "Anđelić", je već 15 godina u preduzetništvu, a kaže da žene moraju biti hrabre, otisnuti se u poslove za koje smatraju da u njima mogu biti uspješne, tražiti podršku i savjete stručnjaka, ali i porodice.

Zdravko Miočić, direktor razvojne agencije EDA, smatra da žene imaju veću šansu da uspiju u biznisu zbog predanosti i ljubavi prema poslu, a ovakvi skupovi su značajni jer se stvara infrastruktura za sistemsku podršku ženskom preduzetnišvu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE