• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje lov na "crno zlato": Ko će tražiti naftu u BiH

Autori mondo.ba Autori Avaz

Krajem maja ističe rok do kada kompanije koje žele tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti zvanične ponude na međunarodni tender Ministarstva energije i rudarstva FBiH, potvrđeno je u ovoj instituciji.

 Potraga za naftom u BiH Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Tender je raspisan 7. januara, a prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci. Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i gasa nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara, piše "Dnevni avaz".

Možda će vas zanimati

Begajeta Habota iz Ministarstva energetike kazala je za pomenuti dnevni list da još nije stigla nijedna ponuda, jer je rano, te da očekuje prve zvanične ponude u aprilu.

“Zainteresovane firme u Zavodu za geologiju mogu pregledati sve podatke o istražnim radovima. To se radi lično u Zavodu. Nakon toga, one dalje procjenjuju hoće li otkupiti tendersku dokumentaciju i poslati prijavu”, tvrdi Habota.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imaće na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze, koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima, a britanska kompanija IHS, kao stručni međunarodni konsultant Vlade FBiH, pregovaraće s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Još 2011. godine svjetski naftni gigant “Shell” potpisao je Memorandum s Federalnom vladom, ali se iz posla povukao četiri godine kasnije.

“Shell” je tada tvrdio da je u istraživanje spreman uložiti 700 miliona dolara.

Prema procjenama, samo jedna bušotina na području Dinarida koštala bi 75 miliona dolara, a potrebno je postaviti četiri.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE