• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najniže penzije od januara veće za 3,11 odsto

Autor SRNA

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o povećanju najniže penzije za 3,11 odsto od 1. januara.

 Najniže penzije od januara veće za 3,11 odsto Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o određivanju iznosa najniže penzije od 1. januara, za čiju su realizaciju potrebna dodatna sredstva od oko 616.000 KM mjesečno, odnosno oko 7.392.000 KM do kraja 2020. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, Upravni odbor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske utvrdio je da se penzije ostvarene do 31. decembra 2019. godine usklađuju od 1. januara 2020. godine tako da se povećavaju za 3,11 odsto", navodi se u saopštenju.

Iznosi najniže penzije od 1. januara 2020. godine određeni su tako što su iznosi najniže penzije za decembar 2019. godine povećani za navedeni procenat usklađivanja penzija.

Najniža penzije od 1. januara 2020. godine do 15 godina penzijskog staža iznosi 201.82 KM, za 15 godina penzijskog staža i više, a manje od 20 godina iznosi 242.21 KM, za 20 godina penzijskog staža i više, a manje od 30 godina je 282.57 KM, za 30 godina penzijskog staža i više a manje od 40 godina iznosi 322.97 KM, dok za 40 godina penzijskog staža i više iznosi 403.71 KM.

U saopštenju se navodi da je pravni osnov za donošenje odluke o određivanju iznosa najniže penzije sadržan u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je propisano da Vlada donosi akt o određivanju iznosa najniže penzije.

Osnovni razlog za donošenje ove odluke je, navodi se u saopštenju, činjenica da se navedeno usklađivanje penzija ne bi odnosilo na najveći broj korisnika najniže penzije, jer bi usklađena penzija i dalje bila niža od važećeg iznosa najniže penzije.

"Osim toga, cilj donošenja ove odluke je poboljšanje materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika penzije, odnosno korisnika kojima se isplaćuje najniža penzija", navodi se u saopštenj

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE