• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislite "veliki plaćaju i veliki porez": O, kako se varate!

Autor Georgi Mitev Šantek

Čak šezdeset najvećih američkih kompanija sa Fortune 500 liste "uspele su" da izbegnu plaćanje poreza na prihod od svojih ogromnih profita prošle godine. Pogodite koliko poreza plaća Amazon, Netflix, Ševron, Dženeral motors ...

 Mislite "veliki plaćaju i veliki porez": O, kako se varate! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Nomadsoul

Nakon eksplozivnog izveštaja o tome kako je Amazon koristio poreske rupe i nije plaćao porez dve godine zaredom, Institut za poresku i ekonomsku politiku (ITEP) otkrio je da je mnogo više američkih kompanija u potpunosti uradilo istu stvar 2018. godinem a da pritom nisu previše muljale s porezom, kao što je to po svetu radio Google.

Institut je uključio 60 velikih firmi iz različitih sektora američke ekonomije od maloprodaje do kompanija koje sa bave naftom i gasom.

Možda će vas zanimati

Na primjer, Delta erlajns nije platio ništa "Ujka Semu" uprkos tome što je zaradio više od 5 milijardi dolara.

Energetski div Ševron i automobilski gigant Dženeral motors takođe su platili "nula poreza", a svaki je zaradio više od četiri milijarde dolara prošle godine.

Ukupno, kompanije koje je naveo ITEP nuliraju savezni porez na prihod od 79 milijardi dolara. Tako, umesto da plaćaju 16,4 milijarde dolara poreza, ove korporacije su imale neto povraćaj poreza na dobit od 4,3 milijarde dolara, prenosi Bankar.me.

Sve se to dogodilo zahvaljujući raznim pravnim rupama koje je stvorio “tehnički neispravan” Zakon o porezima i radnim mjestima iz 2017. godine.

Zakon je ostavio većinu poreskih olakšica netaknutim dok je takođe postavio 21 odsto zakonske stope poreza na dobit (smanjen sa 35 odsto).

“Rezultat, što nije iznenađujuće, bio je nastavak pada naših već niskih prihoda od poreza na dobit: u fiskalnoj 2018. godini, prihodi od poreza na dobit u SAD pali su za 31 odsto, prema podacima američkog trezora”, kažu autori izveštaja.

Raznolika lepeza zakonskih poreskih olakšica uključuje ubrzanu amortizaciju (koju su, na primer, koristili Ševron i Delta, između ostalog), kao i poresku olakšicu za berzanske opcije, od kojih su Amazon i Netflix imali koristi.

Netflix, sa profitom od 856 miliona dolara, smanjio je porez na prihod za 191 milion dolara, iskoristivši ovu poresku olakšicu i ne plaćajući ništa.

Međutim, uprkos tome što se u izveštaju navode godišnji finansijski podnesci korporacija, on napominje da su njihove poreske odredbe često nejasne i da ne jasno navode koje poreske olakšice su koristile.

Ipak, ne postoji “ništa očigledno ilegalno” u akcijama kompanija, rekao je ITEP, pozivajući vladu da “zahteva viši standard objavljivanja poreza kako bi se postiglo potpuno razumevanje kako visokoprofitabilne korporacije izbegavaju poreze.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE