• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od petka trajektom preko Save

Direkcija za javni prevoz Beograda predstavila je prvu eksperimentalnu vožnju brodom preko Save

 Od petka trajektom preko Save Izvor: MONDO

Brodovi će se kratati na relaciji od Brankovog mosta do bloka 70 na Novom Beogradu i od bloka 70 do Ade Ciganlije, a linije će u funkciji biti od petka.

U rečni saobraćaj biće uključena dva broda, od kojih će jedan prevoziti putnike od pristaništa ispod mosta u Brankovoj ulici, u blizini staklenog lifta do novobeogradskog keja u bloku 70 kod Ulice Omladinskih brigada i drugi odatle do pristaništa kod "Kupališta Beograd" na Adi Ciganliji.

Od pristaništa na Adi Ciganliji do nadvožnjaka u Radničkoj ulici, radi povezivanja sa linijama gradskog prevoza, putnike će prevoziti turistički vozići koji se neće posebno naplaćivati, već će važiti karta za brod.

Za prevoz putnika preko Save, grad je angažovao preduzeće "Metro na vodi" ukupnog kapaciteta 60 mesta, koji zadovoljavaju zahteve tehničkih pravila Jugoslovenskog registra brodova, te su sposobni i bezbedni za plovidbu, rekao je na konferenciji za novinare koja je ovom prilikom organizovana na brodu direktor Direkcije za javni prevoz Željko Đukanović.

Napomenuvši da trenutno Beograd u ponudi nema dovoljan broj turističkih brodova, on je rekao da će zbog toga od sutra plovila na liniji Brankov most-Blok 70 polaziti na svakih sat vremena, a na relaciji od bloka 70 do Ade Ciganlije na 15 minuta.

Brzina ovih brodova je različita, tako da uzvodno od Pristaništa do Bloka 70 vožnja traje oko pola sata, a nizvodno 20 minuta, dodao je on.

Prema Đukanovićevim rečima, pojedinačna karta u jednom pravcu koštaće 50 dinara, povratna karta 89 dinara, a građani će moći da kupe i povlastice za brod u trajanju od mesec dana od dana kupovine, čija će cena biti 1.500 dinara.

On je kazao da će putnici, koji poseduju markice za javni gradski prevoz, moći da za 400 dinara kupe i markicu za prevoz brodovima.

Đukanović je podsetio da će od 25. aprila do 5. maja na trajektima biti omogućen besplatan prevoz brodom svim gradajnaima koji poseduju pretplatne markice Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd".

Ovde se ne radi samo o gradskom prevozu već i o uživanju u putovanju rekom, rekao je vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, dodavši da je ovo početak novog vida prevoza putnika u Beogradu bez saobraćajne gužve.

Ukoliko se očekivanja na novootvorenoj liniji u narednom periodu pokažu opravdana i građani budu zadovoljni novim vidom prevoza, prema rečima gradskog sekretara za saobarćaj Zorana Pešovića, javnim rečnim prevozom povezaće se i drugi delovi grada kao što su Borča i Zemun, ali ta linija zahteva veća ulaganja za izgradnju pristupnog puta.

On je dodao da će autobuske i tramvajske linije javnog prevoza koje su u blizini novih pristaništa biti povezane sa rečnim prevozom i na taj način omogućiti bolju i bržu vezu sa drugim delovima grada.

Za realizaciju ovog eksperimentalnog prevoza obezbeđeno je 19,8 miliona dinara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE