• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada daje 30 miliona KM pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru u Federaciji BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Javni poziv će biti raspisan ove sedmice, a svi koji budu ispunjavali uslove moći će se prijaviti,

 Vlada daje 30 miliona KM pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru u Federaciji BiH Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo informisala je danas predsjednika Udruženja turističkih privrednika FBiH Senada Halilovića da će ovo ministarstvo raspodijeliti 30 miliona KM pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru, hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima, piše Srna.

Đapo je Haliloviću na sastanku u Sarajevu rekla da će javni poziv biti raspisan ove sedmice, a svi koji budu ispunjavali uslove moći će se prijaviti, saopšteno je iz Ministarstva ekologije i turizma FBiH.

Pročitajte i ovo



U saopštenju se navodi da će iznos finansijske pomoći privrednim subjektima u ovom sektoru biti određivan prema broju radnika i uplati poreza u 2019. godini.

Đapo je informisala Halilovića i o tome koliko je novca iz Federalnog fonda za stabilizaciju privrede plasirano u turističko-ugostiteljski sektor.

Ona je rekla da je federalno Ministarstvo ekologije i turizma sva sredstva iz svog budžeta za ovu godinu namijenjena za podršku razvoju turizma preusmjerilo u Fond za stabilizaciju privrede s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona.

Prema podacima federalnog Ministarstva finansija i Poreske uprave FBiH, za subvencionisanje poreza i doprinosa obveznicima turističko-ugostiteljske djelatnosti za april, maj i jun iz Fonda za stabilizaciju privrede izdvojeno je 8.652.527 KM, navodi se u saopštenju.

Đapo je predstavnika turističkih privrednika upoznala i o izradi dokumenta "Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od kovida 19 u turizmu", koji je pripremio USAID u okviru Projekta podrške održivom ekonomskom razvoju BiH.

Ona je navela da je dokument sažet u šest poglavlja i sadrži smjernice i protokole za zaštitu zdravlja u situaciji pandemije kovida 19 za sve pružaoce usluga u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE