• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kipar priznao Palestinu sa granicama iz 1967.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki izjavio je danas da je Kipar zvanično priznao palestinsku državu u granicama iz 1967. godine.

 Kipar priznao Palestinu sa granicama iz 1967. Izvor: MONDO

Priznavanje palestinske države nisu, međutim, zvanično potvrdili kiparski zvaničnici. Oni su potvrdili samo da se razgovara o podizanju nivoa palestinske diplomatske delegacije u toj zemlji.

Kipar je precizirao u saopštenju da neće priznati promjene granica iz 1967. osim u slučaju dogovora Izraela i Palestinaca.

"Stav vlade Kipra je u skladu s poznatom politikom EU prema kojoj neće biti priznate nikakve promjene granica iz perioda prije 1967. osim u slučaju dogovora dvije strane", rekao je portparol vlade Stefanos Stefanu.

"Kiparska vlada u tom kontekstu insistira na važnosti što skorijeg nastavka pregovora dvije strane", kazao je on.

Palestinski ministar rekao je da je danas primio pismo kiparskog predsjednika Demetrisa Hristofiasa u kojem se zvanično priznaje palestinska država sa granicama iz 1967", upućeno palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu.

Malki je dodao da se u tom tekstu govori o podizanju diplomatske delegacije u Nikozoji na rang ambasade, što je inicijativa koju je već pokrenulo nekoliko zemalja članica EU.

Granice buduće države predstavljaju naveći spor u pregovorima sa Izraelom, koji su zapali u ćorsokak. Palestinci su zato pokrenuli međunarodnu kampanju za priznavanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, u što većem broju zemalja.

Od decembra su priznanje dobili od osam zemalja Južna Amerike - Brazila, Argentine, Ekvadora, Bolivije, Gvajane i Paragvaja.

Irska je 25. januara odlučila da podigne status palestinske diplomatske delegacija na rang misije, što su prethodno učinile Francuska, Španija, Portugal i Norveška.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE