• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta nas čeka do 2030.

Nove tehnologije, sve manji resursi i eksplozivan rast stanovništva u idućih 18 godina izmijeniće ravnotežu moći, smatraju stručnjaci.

 Evo šta nas čeka do 2030.  Izvor: MONDO

U izvještaju se navodi da će ti događaji izmijeniti ravnotežu moći i dovesti do radikalnih ekonomskih i političkih promjena, a sve će se događati nevjerovatnom brzinom.

Ovo su prognoze američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća sastavljenog od mišljenja svih 16 obavještajnih agencija SAD.

Prema pisanju "Bloomberga", ta organizacija na 140 stranica navodi sve opasnosti koje bi tokom narednog razdoblja mogle da se pojave pred nacijama i privredom.

Te promjene uzrokovaće četiri "megatrenda" koji, prema američkim obavještajnim analitičarima, transformišu svijet u kom živimo.

Najbitniji trend je kraj američke dominacije svijetom, slijede - rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtevi "drmaju" vlade kao i veliki problemi nestašica vode, hrane i energije.

"Nalazimo se na ključnom raskršću ljudske istorije. Želimo da podstaknemo one koji donose odluke, bilo u vladi ili izvan nje, da razmišljaju i planiraju dugoročno, kako se negativne budućnosti ne bi pojavile i kako bi one pozitivne imale više šansi", piše predsjednik Vijeća Kritofer Kojm.

Izvještaj, čiji je glavni autor savjetnik NIC-a Metju Barovs, plod je rada koji je trajao 18 mjeseci i sastojao se i od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz EU i još 14 zemalja.

Proteklo je razdoblje u kojima su glavnu ulogu imali tehnološki napredak, migracije i ratovi. Ono što će najprije oblikovati uticaj "megatrendova" u sljedećem razdoblju je globalna privreda koja je vrlo osjetljiva na krize i velike razlike između nacionalnih ekonomskih sistema.

Tu je i rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, promjene u ekonomskoj moći, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane i američki problemi sa energijom.

Kao jednu od promjena autori izvještaja navode pomak ekonomskog uticaja prema istočnim i južnim zemljama. Očekuje se da će do 2030. godine američki, evropski i japanski udio u prihodima na svjetskom nivou pasti ispod 50 odsto, prenosi "Bloomberg".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE