Najmanje 10 ljudi je preminulo, dok je desetinama pozlilo nakon što su jeli otrovnu hranu na sahrani u peruanskim Andima.
Hrana je najverovatnije sadržala organofosfate, porodicu hemikalija koje se koriste u pesticidima, izjavila je danas ministarka zdravlja Silvija Pesah za lokalnu televiziju RPP.
Od 50 ljudi koliko se u ponedeljak otrovalo na sahrani u selu San Hose de Ušua, 10 ih je umrlo, dok je osam u kritičnom stanju, saopštila je peruanska služba za civilnu odbranu, prenosi Rojters.
Autopsije će potvrdriti uzrok smrti, rekao je načelnik službe civilne odbrane Horhe Čaves.
Vlasti su evakuisale ostale pacijente iz ruralne bolnice u Ajakuču, južnom andskom regionu naseljenom pretežno starosedalačkim stanovništvom koje se bavi poljoprivredom.
Ministarka zdravlja je podsetila da su u istom regionu proteklih meseci zabeležana dva incidenta s trovanjem organofosfatima.
Bivši ministar zdravlja Abel Salinas rekao je za RPP da je najnovija tragedija podsetnik da se supstance koje sadrže pasticide nikada više ne smeju koristiti u pripremi hrane.