Banjalučka atrakcija: Vrućica dobila kaskade FOTO

Autor:

Kad se vrijedne ruke slože, sve se može... Ovim poznatim stihom opisujemo vrijedne ljude koji već duži niz godina održavaju i uljepšavaju poznato kupalište i izvore na banjalučkoj plaži Vrućica.

Banjalučka atrakcija: Vrućica dobila kaskade FOTO Foto: Mondo/Dušan Volaš

Pošto se bliži ljeto nekoliko Banjalučana, predvođeno predsjednikom udruženja Eko-kultura, zasukalo je rukave kako bi "ljekovita oaza" bila spremna za ljubitelje Vrbasa i kupanja u banjalučkoj rijeci.

Osim redovnog održavanja i čišćenja ove lokacije ovaj put uvedene su i neke novine. Naime, članovi ovog udruženja koji se godinama trude da Vrućica ne bude zapuštena izgradili su kaskade za ležanje i sunčanje.

"S obzirom da je teško raditi sa kamenom, a nemamo cigle, osmislili smo lakši stil gradnje - sa betonom i kesama. Ove podesne kaskade imaju okvir sa kesama, a unutra se nalazi zemlja u kojoj se kasnije može zasaditi cvijeće. Iznad je kantina i sada pravimo kaskadne stepenice kako bi pristup bio lakši. Ove godine dorađivali smo prilazne stepenice za banju Direkliju, a uskoro planiramo da napravimo i novu banju", rekao nam je Dragoslav Kantar, predsjednik Eko-kulture koji je, kad smo posjetili ovo mjesto, kosio travu.

vrućica Foto: Mondo/Dušan Volaš

Sagovornik Mondo portala ističe da u zadnje vrijeme imaju problem sa otpadnim vodama koje se izlijevaju niže od ovog zaštićenog područja.

"Mnogi se žale, čak i mještani. Kontaktirali smo i Gradsku upravu, ali nas ignorišu", rekao nam je Kantar i pohvalio se rekordom na plaži Vrućica.

Termalne vode, neiskorišteno blago Banjaluke?

"Prošle godine tokom ljeta bilo je između 300 i 500 posjetilaca dnevno. Dolaze ljudi svih generacija. Najviše se kupaju mlađi, ali dolaze i stariji kako bi se banjali", rekao je predjednik udruženja Eko-kultura čiji su članovi napisali projekat "Kolijevka Banjaluke" koji u sebi ima rješenje kako da se na najbolji način iskoristi ovaj prostor.

"Projekat i dalje stoji. Mnogi nas podržavaju, ali samo deklerativno. Finansiramo se od članarine i sve troškove snosimo sami", rekao nam je Kantar.

vrućica Foto: Mondo/Dušan Volaš

Udruženje Eko-kultura dalo je i svoj ''lingvistički'' doprinos kada su u pitanju dobrosudsjedski i budući bolji odnosi u BiH.

"Osmislili smo pismo koje se zove azbukoceda, odnosno miješana ćirilica i latinica. Planiramo da svi natpisi ovdje budu na ovom pismu", rekao je sagovornik Mondo portala.

Banjaluka: Đe se kupaš, đe školjke skupljaš VIDEO

Kako smo i prethodno naveli Vrućica je zanimljva posjetiocima raznih uzrasta, a stariji uglavnom dolaze zbog ljekovitosti vode za koju se vjeruje da pomaže kod mnogih oboljenja jer u sebi sadrži sumpor. Temperatura ove vode dostiže 36 stepeni pa je za osim ljeti pogodna i za banjanje u hladnijim danima.

U jednoj od banja zatekli smo i sugrađanina Božidara Novokmeta koji je čest posjetilac ovog mjesta na obali Vrbasa.

"Slomio sam ruku i došao sam da u vodi malo razgibam prste koji su bili ukočieni od gipsa. Ujedno banjam i nogu jer je bila otečena. Evo već peti dan sam tu i otoka nema. Svojevremeno ovdje je nekad dolazio i moj otac koji je imao problema sa cirkulacijom. Voda mu je mnogo pomogla. Velika je šteta što se više ne ulaže u ovo mjesto", rekao nam je ovaj Banjalučanin.

vrućica Foto: Mondo/Dušan Volaš

Na plaži Vrućica nalazi se više banja, među kojima su i banja Direklija, Kraljičina banja ili Kraljičina ilidža, koja je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice, te ljekoviti izvor Šugavica. One imaju status nacionalnog spomenika kulture BiH. Banja Direklija dobila je naziv po dva kamena direka, koji datiraju iz rimskog doba.

Vilina vlas

Ovo mjesto specifično je i po tome što na izvorištu toplih banja raste i endemska biljka koja liječi venerične (polne) bolesti.

"Riječ je o travi vilina vlas koja je za svoje prirodno stanište odabrala lokaciju kod Kraljičine banje", rekao nam je Kantar.

Surfajući internetom došli smo do podatka da se radi o endemičnoj vrsti paprati koja raste samo na izvorima termalne vode na nekoliko mjesta na prostorima bivše Jugoslavije.

Stabljika "viline vlasi" duga je dvadesetak centimetara, a osnova je crne boje u obliku ženske kose na kojoj su asimetrično izrasli srcoliko izrezbareni listovi.

Ako ste ljubitelj prirode i Vrbasa, a želite pobjeći od gradske vreve, posjetite Vrućicu i opustite se uz šum banjalučke rijeke.

Do tada pogledajte fotogaleriju:

Ostale vijesti